Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 13:48 - Само споделям
Автор: tili Категория: Други   
Прочетен: 11789 Коментари: 46 Гласове:
64


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Плача и не мога да се спра! Започнах от снощи, поспах малко и на сутринта отново се залепих за телевизора. Преди лягане обикновено гледам новините по BBC. И  снощи попаднах на breaking news. Спасяването на чилийските миньори. Седях и гледах като омагьосана часове наред. Изслушах думите на Президента на Чили. 33 мъже стояха 69 дни на 700 м под земята. Този народ, светът не им даде да се почувстват обречени и зарязани нито за миг! Както каза  Себастиан Пинера, през това време цялата нация израстна в своята човечност и солидарност. Разказани бяха историите на някои от тези мъже. Показваха ги под земята, показаха семействата им, показаха новородената дъщеричка на един от тях. Показаха младата му и красива жена, която нито за миг не се съмняваше, че детето й ще остане без баща, че мъжът й няма да види това съкровище в розови дрешки, което си спеше сладко в гнезденцето...
 Надявам се и че голяма част от хората по света са се замислили покрай тази необикновена история. Че когато си обграден с внимание и топлина можеш да издържиш и нечовешко изпитание, защото знаеш, че не си сам. Че там някъде има  хора, които те чакат, които ги е грижа, които ще те посрещнат и ще можеш щастливо да се отпуснеш в обичната им прегръдка.
Гледам и в този миг и си мисля дали всеки има тази сигурност в живота си? Може би - не. И причините за това са различни. Но много ми се иска в тежък час всеки от нас да има приятелско рамо на което да се облегне, дори да поплаче, да усети спокоен глас, да чуе окуражаващи думи, успокояващо потупване по гърба. Така се успокояват бебетата и изглежда, че във всеки от нас завинаги остава скрито едно уплашено дете.
Останалото е лесно. За купони винаги има желаещи. Трудното е да протегнеш ръка в тежък час. Чилийците го направиха.
Вече извадиха на повърхността деветия миньор. Първият беше Флоренцио Авалос на 31 години. Най- възрастният е на 63. Казва се Марио  Гомец. Работи в мините от 12 годишен. Току що го спасиха. Останалите са долу, но са спокойни и обгрижени. Чакат реда си и ще го дочакат. Цял свят ги чака. Дано нищо да не се обърка! Пустинята Атакама отстъпи пред Човека! Тази нация даде пример, който тепърва ще дава плодове.
Дай Боже всеки да има поне една обичаща го душа, която да го чака с вяра, любов и надежда!
Привет, приятели!








Гласувай:
64



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - Хубав постинг!
13.10.2010 14:05
Истинските приятели и изобщо истинските хора си личат тогава, когато изпаднеш в беда. Когато на човек всичко му е наред и търси приятелите си само за приказки и за компания ще се накачулят много, но когато изпаднеш в тежка ситуация, същите тези ще се дръпнат. Ако някой се поинтересува и дори да няма възможност да помогне, а просто да сподели тъгата, знайте че той е истинският човек и приятел!
Пиша тези неща, защото съм била в безизходна и много трудна ситуация и всичките /а те бяха много народ/, просто с две думи ми казаха "Е, нищо, ще е оправиш..." Само двама души от тези "всички" бяха с мен, разбираха ситуацията, нямаха никаква възможност за помощ в каквато и да е форма, но за мен тяхната помощ бе проявеното отношение. Тогава разбрах, че аз всъщнст имам до себе си двама истински Човеци!
цитирай
2. mamkamu - !!!
13.10.2010 14:10
Затрогващо е наистина! Не бях гледал телевизия наскоро. В моменти на трудности си проличава човещината...
цитирай
3. magnoliya - Споделям всичко!
13.10.2010 14:13
Споделям всичко, написано от теб за чилийските миньори! Казват, че надеждата крепи човека и сигурно е така, защото ако при тях я нямаше тази надежда че всички, от които зависи това ще направят и невъзможното за да ги спасят, може би нямаше да издържат толкова време под земята. Радвам се за тях и семействата им!
цитирай
4. tili - Taka e, Mikino!
13.10.2010 14:16
Понякога приятелството се появява от най-неочаквано място. И май почти никога не е измежду тези на които си помагал и си познавал цял живот.. Те обикновено изчезват, когато се почувстват в безопасност или решат, че няма какво повече да получат от теб.
Приятелството е даване и получаване - и преди всичко съучастие, съчувствие и топлина. Истинското приятелство е леко и весело, но не е забавление.
Хуба ден!
цитирай
5. nicodima - Най-добре определи ситуацията втория миньор - Марио Сепулведа:
13.10.2010 14:24
"Да живее Чили, мамка му!"
Ами да, заслужава да живее тази държава, която прави толкова много за хората си... А само като си представя какво преживяха наскоро!
Ти говориш за съкровената, сърдечна страна на човещината, но не беше ли проявена тази човещина и от държавата!? В такива случаи за нашата държава не ми се мисли, особено като си припомня за бившата министърка на бедствията и авариите, ама хайде - да не цапам поста!
Поздрави, Тили! Ще гледам довечера, щото работата ми е от време на време да "измъквам" по някого : )...
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - Привет Тили!
13.10.2010 14:27
Обичам те... Обичам разбирането ти за нещата от живота. Обикновените, а най-важните. Топлотата от катадневното човешко споделяне. Съпреживяното. То остава... Грижата за любимия, за децата, за приятеля... Уж го умеем, а често обезсмисляме всяко можене. Благодаря за постинга!
цитирай
7. scarlety - Хубав постинг,Тили!
13.10.2010 14:37
Едва ли има човек,който не се е трогнал от задружността,човещината,грижата за хората на чилийците! И аз не съм гледала отдавна с такъв интерес телевизия-трогателно е всичко,което видях!
цитирай
8. inel379 - О, Тили! Толкова си искрена и затрогваща в този си постинг!
13.10.2010 14:43
Развълнува ме силно!
Бях нощна смяна и само чух новината, но не съм гледала!
Каквото могат да направят с човека Вярата, Надеждата и Любовта, нищо друго не може да го стори! В помислите си Светът израства неимоверно много, повече отколкото се случва за години време. Това си е Чудо със земни измерения и всеки, живял в душата си с него, се превръща в човек с главно Ч, защото с личното си отношение е приобщил Вселената на своя страна!
Дано случващото се завърши добре за всички!
Позитивната енергия е сила невероятна!
Благодаря ти, мила!
Много сбъднати очаквания за всички желая!
цитирай
9. karambol5 - Дай Боже повече Човеци !
13.10.2010 14:49
Дай Боже повече Човеци !
цитирай
10. monaliza121 - Pozdraw, Tili!
13.10.2010 15:47
Убедена съм в силата, която ти дава мисълта, че някой има нужда от теб...
И аз гледах... и аз се радвах и плаках...
Силата на духа няма предели!
цитирай
11. stela50 - Силен и вълнуващ постинг ,tili...
13.10.2010 16:01
Снощи до късно говорихме за трагедията ,сплотила народа ,и държавата ,
минала през много страдания и ужаси,но не забравила да мисли и се грижи за хората си .В такава държава наистина си заслужава да се живее...
А хората ,обикновените неща от живота ,топлината ,подкрепата ,грижата ,колко е просто и колко малко е нужно -мисля за нас ,нашите отношения ,нашата държава ...
Къде сме ние ?!!
А чилийските миньори ще издържат ,защото имат вяра и надежда ,че всичко ще бъде направено за тях,това им дава сили на тях ,и семействата им .
цитирай
12. mirandolina - Подкрепям те, Тили !
13.10.2010 16:14
Сутринта и мен ме вълнуваха същите мисли. Искам само да вмъкна едно мое лично човешко мнение - просто ДЪРЖАВАТА ЧИЛИ СЕ ПОГРИЖИ ЗА СВОИТЕ ХОРА, ТОВА Е. За седемте дни, които бях в Брюксел установих същото - обикновения човек е ЛИЧНОСТ.....Повече нямам какво да кажа, защото си го изказала точно и ясно.
Благодаря за постинга !
цитирай
13. tili - Ох колко много и
13.10.2010 16:44
все хубави и смислени коментари! Радвам се, че не съм била сама в среднощните си вълнения. mamkamu,
nicodima , malchaniaotnadejda7, scarlety, inel379, karambol5, monaliza121, stela50, mirandolina, благодаря ви, мили приятели, че сте тук!!! :)))
цитирай
14. martiniki - и аз гледах
13.10.2010 17:30
също възторжено разстроена съм цял ден, колко хубав би бил един такъв свят
цитирай
15. lila - дай, Боже, тили!...дай, Боже!
13.10.2010 18:13
дай, Боже, тили!...дай, Боже!
цитирай
16. анонимен - Дай, Боже!
13.10.2010 18:46
Светът стана с една "йота" по-добър... А би мигъл да каже всички земни азбуки... даже и тези мъртвите вече...
Поздрави, Тили!
цитирай
17. plamenshopov - Чудесен постинг!
13.10.2010 19:27
Бог да благослови и българската нация, да станем единни като тях.
Благословение на всички!
цитирай
18. haralanov - Поздрави!
13.10.2010 19:28
Поздрави от приятел!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - И аз стискам пал;ци за тях, следя ...
13.10.2010 19:45
И аз стискам пал;ци за тях, следя новините. Приятелите в нужда се познават, а там цял народ е с тях.
цитирай
20. kometapg - И аз днес следях новините. Дано в...
13.10.2010 19:58
И аз днес следях новините. Дано всичко да мине както трябва и тези хора да видят отново светлината и тези, които ги обичат! Много хубав пост. Благодаря ти!
цитирай
21. анонимен - И аз те обичам!
13.10.2010 20:02
Знаеш го, нали? Поплачи на моето рамо когато поискаш, скъпа!
цитирай
22. mrazekoff - Много човечен постинг пропит с любов към ближния...
13.10.2010 20:12
Малко са хората, които с чувство за загриженост споделят тези мисли.
Наистина, сега е повече радостта от завръщането и сензацията, но когато остане човек сам, когато няма никой около себеси и целия свят е настръхнал около теб с едничката мисъл - пари и печалба, когато всичко човешко се е стопило и само студенината е около теб?????
Трудно е да си представи човек.....
Желая ви Мир и Любов на Всички и Навсякъде!!!!
Амин!!!!
цитирай
23. dolsineq - Трябва да се радваме, а не да плачем. ...
13.10.2010 21:35
Трябва да се радваме, а не да плачем ... Във всеки един момент от живота си можем да изпаднем в безнадеждно състояние и едва тогава си даваме сметка за силата на приятелски протегнатата ръка... Не се разплаках, Тили, но нещо неприкъснато ме душеше в гърлото, докато гледах филмчето.
цитирай
24. compassion - Тук също съобщават, но спокойно и делово
13.10.2010 21:49
никой не го коментира като изключително, а като нормална грижа и аз също така го приемам. Какво по-нормално да помогнеш, когато някой се нуждае.
цитирай
25. mamas - Поздрави, Лили!
13.10.2010 21:57
Гледах още рано сутринта изваждането на първия миньор, и по новините после за следващите...Дано всичко свърши благополучно!
цитирай
26. tili - Отговарям на теб, Руми,
13.10.2010 22:00
compassion написа:
никой не го коментира като изключително, а като нормална грижа и аз също така го приемам. Какво по-нормално да помогнеш, когато някой се нуждае.


защото пишеш от друг свят изглежда. Всеки гледа от собствената си камбанария и се радвам за теб, че имаш точно това, за което пиша в поста - топло приятелско рамо, на което да се облегнеш винаги в труден час!
Ние тук гледаме документалните кадри, които се излъчват постоянно и поне за мен - това си е чудо! Чудото на духа и солидарността. Облазявам те, че живееш в такава топла среда, където подобни кулминации на човечността не са чудо, а ежедневие! Радвам се за всички като теб - спокойни и хладнокръвни!
цитирай
27. razkazvachka - миньорите...
13.10.2010 22:20
като си помисля за нашите - и аз започвам да плача...
цитирай
28. andrinamark - Дай, Боже! Днес светът е малко ...
13.10.2010 22:37
Дай, Боже!
Днес светът е малко по-добър от вчера или поне такъв го направиха многото пролети сълзи от радост! И твоите са там, Тили!
цитирай
29. injir - Tozi sluchai naistina e neveroy...
13.10.2010 22:56
Tozi sluchai naistina e neveroyaten! Bravo, Choveci!
цитирай
30. sphinx - Толкова хубави коментари!!! Не ...
13.10.2010 23:39
Толкова хубави коментари!!! Не мога да добавя нищо - всичко е казано!!!
Бог да бъде с тях и дано всичко да завърши благополучно!!!
Благодаря за великолепния постинг, tili!!!
цитирай
31. tili - Извинявам се, че не отговарям на всеки коментар поотделно,
13.10.2010 23:54
но се радвам на приятелските гласове, които споделят вълнението ми. Оказва се, че не съм сама и това топли сърцето ми. Доброто винаги побеждава в крайна сметка. Виждам, че има и други постинги по темата. Сега пак пуснах BBC - спасяват 24-тия миньор. Всичко върви както е планирано.
Пожелавам ви късмет и щастие!
Благословени да сте, мили приятели!!!
цитирай
32. bambola - :)
14.10.2010 01:27
вече са 27 излезли на чист въздух, днес някои каза че за прав път се дава директно почти 24 часа една добра новина, не сме свикнали добрите новини да властват ...пак някои каза че цялата операция ще струва 15 милиона евро, това пари ли са? 33 живота и увереността ни че ако се слиза може ида се качим...

цитирай
33. osi4kata - чилийците са чудесен народ -
14.10.2010 04:44
горд, силен и темпераментен. Познавам доста чилийци - добри приятели са, будни, грамотни и човечни. Добър пример дадоха на света. :)
цитирай
34. veninski - Поздрави и от мен, Лили!
14.10.2010 05:56
Поздрави и от мен, Лили!
цитирай
35. nicodima - Е, всички са спасени вече!
14.10.2010 07:49
Не съобщиха само за двамата от спасителните служби, които слязоха в началото, но предполагам, че и с тях всичко ще е наред!
Господ чу молитвите на света, нямаше как да е иначе!
цитирай
36. bapha - !!!
14.10.2010 09:08
"можеш да издържиш и нечовешко изпитание, защото знаеш, че не си сам."
Браво, Лили!
цитирай
37. rpatel - И аз гледах до късно снощи и плаках! ...
14.10.2010 10:42
И аз гледах до късно снощи и плаках! Плаках от радост като гледах това чудо! Защото за мен това беше ЧУДО! Сега, когато всичко свърши благополучно можем да отдъхнем (при всеки миньор изтръпвах, че може нещо да се обърка и когато го изваждаха жив въздъхвах с облекчение) и да се радваме на една невероятна победа на човешкия дух! А и знаеш ли, може и да е странно, но вчера докато представяха всеки един от миньорите ги почувствах близки. Вече не бяха някакви там непознати, а хора от плът и кръв, хора, които обичат живота, хора, които свирят на китара или пишат стихове, хора със смешни прякори (д-р Хаус направо ме разби, но се оказа, че човекът все пак е имал известни познания по медицина и това е помогнало много)...разбираш за какво говоря. За мен те вече бяха личности и точно за това вълниено и надиждите ми бяха толкова големи! А и неописуемата радост на хората и на президента на Чили! Личеше си, че човекът е там защото е искренно загрижен, а не защото по протокол трябва да е там или защото това е добре за имиджа му. Беше невероятно да го видиш как си говори с едно малко момченце, син на един от извадените миньори. Но защото ли не мога да си представя нашите политици в такава роля. Както и да е. Поводотъ е твърде специален и не искам да го развалям с разсъждения относно Бг действителността. Искам само да пожелая на тези смели мъже и на семействата им много здраве, щастие и любов! Защото вчера целият свят беше с вас и ви стиска палици! Радвам се, че имаше ефект и съм горда, че дори и аз с положителната енергия, която им изпратих успях да допринеса чудото да стане!
А на теб желая прекрасен ден!
цитирай
38. tili - Това е, rpatel!
14.10.2010 11:50
От цялата история, разбрахме, че светът може да е по-добро място за живеене. Иска се толкова малко - само да се замени омразата с любов!

Хубав ден на теб и на всички! Да се радваме на живота, да благодарим, че не ни поставя често в такива невъзможни ситуации, да съхраним надеждата и стремежа към добро! ;-)))
цитирай
39. анонимен - Браво за постинга! Развълнуваха ...
14.10.2010 11:57
Браво за постинга!
Развълнуваха ме коментарите ви!
Радвам се, че и други хора се вълнуват като мен
Прекрасен ден на всички!
цитирай
40. nikatxc - Трогателно,но и жалко.
14.10.2010 13:37
Защо трябва да се случват подобни нещастия,че да започне да ни пука? :/
цитирай
41. vmir - Тържество на солидарността над бедата!
14.10.2010 16:06
цитирай
42. анонимен - Хора, вие не можете да си предста...
14.10.2010 17:47
Хора, вие не можете да си представите какво са изживяли през дните, докато са били под земята!
Работила съм 10 години в рудник, условията там не подлежат на описание. Това е друг свят! На тъмнината, влагата и недостатъчния въздух. По рудничните забои е като на война!
Истински щастлива съм, че тези хорица оцеляха и излязоха! Дори каторга би им се видяла като райска почивка, повярвайте ми, след това изживяване!
Почти не вярвах, че това чудо може да се случи, познавайки този занаят, но...какво не правят новите технологии и човешкият ум!
Бог да е с тях!

А, на теб, Лили, благодаря!
Бъди щастлива!
цитирай
43. sestra - Погледнала съм вероятно 3-4 пъти
14.10.2010 21:34
и всеки път ми идваха сълзите от радост, тези сълзи, заради които вчера цяло човечество имаше повод да се радва, че съществува. Необикновено събитие наистина.
цитирай
44. eien - Тили, елате Ми на гости,
14.10.2010 23:27
Ако имате познатите от блога, плате всички. Нямам какао да деля. Поздрави!!!!!
цитирай
45. tili - Благодаря за поканата, eien!
14.10.2010 23:38
Винаги посещавам блога ти с интерес. Добре дошла у дома! :)))
цитирай
46. avangardi - Лили, случи се божието чудо!
15.10.2010 07:25
Числото 33 беляза цялата епопея на затрупаните чилийски миньори, които прекараха 69 дни под земята. Спасителната операция по тяхното изваждане приключи вчера точно 22 часа и 38 минути, след като бе поставено началото й на 13 октомври след полунощ, предаде Ройтерс. Последен на повърхността се изкачи главният бригадир на миньорите, 54-годишният Луис Урсуа, който ще влезе в Книгата на рекордите Гинес като човек, прекарал най-много време затрупан под земята - 70 денонощия.
Всичко с тази трагедия, завършила с невероятен хепиенд, е белязано от числото 33, което и според езотерици, и според християнската символика, а също и масонството, е свещено и се свързва с раждането, живота, единението и Христос (виж графиката).
"33 се появява навсякъде. Всичко съвпада - това е истинско чудо", заяви Мария Сеговия, сестрата на миньора Дарио. Аз съм на 33 г., ние сме 33-има миньори, 33 г. е Христовата възраст. Това съвпадение е като чудо и ми дава допълнителни сили, е написал на съпругата си миньорът Виктор Самора, докато бе затрупан в мината. Членовете на семействата на спасените миньори вече носят тениски с щампи на числото 33.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tili
Категория: Други
Прочетен: 4621711
Постинги: 435
Коментари: 9213
Гласове: 41676
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031