Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 16:54 - Различен поглед към Сикстинската капела. Картоните на Рафаел.
Автор: tili Категория: Други   
Прочетен: 15014 Коментари: 19 Гласове:
48


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Сикстинската капела е прочута, а художествената й украса е обект на възхищение повече от 500 години. Наречена е на папа Сикст IV, който я обновява през 1475г.


image


Привлича за работа  най-прочутите художници от времето си - Ботичели, Синьорели, Гирландайо,Росели и Перуджино, сътворили великолепни стенописи с тематика от живота на Мойсей и Христос.

След това през 1506г. папа Юлий II  възлага на Микеланджело фреските на купола с тема "Сътворението", а по-късно - папа Климент VII и Павел III довършват делото на предшественика си с поръчката за "Страшния съд"в олтара.


imageimage














Горе - папа ЛъвIII,
ляво - папаЮлийII, рисуван от Рафаел.




Апотеоз на божественото у Човека.


image


Работата на Микеланджело е величествена,
новаторска,титанична и добре се съчетава със вече съществуващите  стенописи.


image


През 1513г. за папа е избран Лъв X.Той няма да изостане от предшествениците си и възлага на Рафаел през 1515г. да проектира стенни килими за неизписаните стени. Те са покрити с изрисувани драперии още по времето на папа Сикст IV.


image


 Рафаел приема да проектира и създаде картоните в М1:1 на 10 "гоблена", всеки с размери около 6/4м. Справя се със задачата за малко повече от една година, разбира се с участието на помощниците си.
Работните картони са цветни, изпълнени в темпера и оразмерени на квадрати, готови за изпълнение в материал. А материалът е бляскаво разкошен - обагрена вълна, коприна, сребърни и златни нишки.
Тематично килимите са посветени на деянията на апостолите Петър и Павел.



imageimage









image



Кой ще ги изпълни? Разбира се - Pieter van Aelst - собственикът на най-прочутата с майсторството си фламандска тъкачница за стенни килими в Брюксел.
Картоните пристигат нарязани на ленти по 91см (1 ярд) ширина. Това е било максимално удобното работно поле на един тъкач.Картонът се слага зад основата и е водещ при изпълнението. Добре е и авторът да следи за това, но Рафаело си е останал в Рим. Може би затова е нарисувал картоните в цвят. Обикновено се правят черно-бели, а цветовете се следят от проекта в по-малък мащаб.
Маестрото е бил претрупан с поръчки до последния си ден.
Ето и някои от подготвителните рисунки, които също се пазят във "Виктория и Алберт музеум":



imageimage










image



И един очарователен детайл от "Чудото с рибарите" :



image



След изтъкаването готовите части се зашиват и съединяват незабележимо. Представете си с каква точност и вещина са работели тези хора.
Майсторът на артистична тъкан е като преводача - пресъздава на друг език оригиналната идея на автора. Двете творби никога не могат да бъдат напълно идентични.



imageimage









Ляво - картон, дясно - стенен килим.


 Сега не е проблем да има тъкачни килимарски станове и с 10 м. ширина. Завесата на Иван Кирков "Феникс" в Народния театър е изпълнена в Панагюрище.Там навремето направили огромен  стан за някаква поръчка на персийски килим за самия шах на Иран или пък беше за Сукарно. Все едно:) Не зная дали още го има.Дано да не е загинал в някоя печка!

Рафаел умира през 1520г, но през 1519 първите седем "гоблена" вече са монтирани в цялото си великолепие и са покрили безличните зографисани фалшиви завеси.



image


Авторитетът на папа Лъв X е издигнат неимоверно.
Цял Рим и цяла Европа се тълпи да види този блестящ етап от почти полувековната декорация на Сикстинската капела. Ватиканът притежава огромна колекция от стенни килими, но това е нещо ново, невиждано като проект и изпълнение. Истинско чудо!



image



imageimage









imageimage











image


Чудо са и стенописите на Микеланджело, но сега звездата е Рафаел.Звездата впрочем винаги е огрявала краткия живот на урбинеца.Той бил с лъчезарен и сговорчив характер за разлика от прекалено сериозния и свадлив понякога флорентинец.
Миловидният Рафаел скромно разперва пауновата опашка, а Микеланджело за щастие тогава изпълнява друга папска поръчка във Флоренция, та не присъства на поредния рафаелов триумф.
Впрочем, Микеланджело завършва "Страшния съд" през 1541г. - 20 години след смъртта на Рафаел.



image


Съперничеството им е добре известно и дори анекдотично.Надскачат са се в творчеството си, но и се уважават и дори рисуват един друг в стенописите си.


image


Ето ги сега - един до друг!

А папата платил за десетте"гоблена" 16000 флорина - пет пъти повече от това, което е получил Микеланджело за "Сътворението"! Да не забравяме, че стенописите също се правят с картони в М 1:1:)

Но картоните на Рафаел са цветни, пълноценна живопис.И съдбата им е удивителна!
След като изпълнили предназначението си, те си останали нарязани на ленти във фламандската тъкачница. Представяте ли си? 240 кв.метра живопис на Рафаел, нарязана на парчета!!!
От 18 век насам тези картони са признати за независими артистични работи, но по своето си време са само етап и помощно средство за изпълнението на проектите в материал. А както вече казах, той е много скъп, дори скъпоценен. Подготовката и по-специално багренето е специфично. За тези килими са боядисани над 6000 цвята и нюанса!!! Изтъкаването също е на високо експертно ниво и зплащането за него - съответно. Отделно са хонорарите на художника и на помощницие му.Поради тези причини през Ренесанса на стенния килим се е гледало като на по-престижна форма на изкуството от стенописта.


image



Още през 16-ти век картоните започнали да се прехвърлят в различни тъкачески ателиета в Брюксел, защото майсторите получавали поръчки от осoби като Франсоа I (нали знаете - покровителя на Леонардо и последен притежател на "Джокондата"), Хенри VIII ( оня, с многото жени, дето изпотрошил стъклописите,  разрушил и ограбил много църкви и абатства) и разни по- маловажни люде.
По-късно и Краля Слънце Луи XIV  и Карл V от Виена, и кой ли още не - всички искали да имат тази Рафаелова колекция.
Изглежда, че по-късното производство се правело по копия на картоните, защото оригиналите били доста повредени от употреба.

През 1623г. седем от десетте оригинала се намират в Генуа, откъдето Чарлз I ги придобива за 300 лири и от тогава остават в Британия.
След обезглавяването на Чарлз, още нарязани на ленти, картоните са съхранявани в дървени сандъци в банкетната зала на Уайтхол. Не е известно защо Оливър Кромуел не ги е продал. Дали защото цената им е била ниска, дали защото е смятал да поръча един комплект стенни килими и за себе си... Историята мълчи.
 
След Реставрацията, картоните се връщат в кралската колекция, въпреки, че братя Гоблен от Париж са искали да ги купят за собствената си тъкачница. Точно тези братя дават популярното сега име "гоблени" на стенните килими ( wall tapestries, tapis muralles).
 За ония, пошиваните на гергеф - не знам. И те са се присламчили към категорията по времето на Краля Слънце и през Рококото като фино ръкоделие за благородни дами и дори господа.Служели за тапициране на изящна мебел и свенливи момински подаръци. Везани торбички за тютюн и други полезни неща. Нещо като гърненцето на Мечо Пух:))) Титаничната мощ на Ренесанса минава през завъртулките на
Барока през напудреното в розово лекомислие на Рококо и т.н.... Лека-полека омеква и се разлива чак до нашето време на пластмаса за еднократна употреба.


image


И така - към края на 17-ти век, рафаеловите картони се сдобиват със статут на самостоятелни произведения на изкуството. Прилежно сглобени, реставрирани, подлепени на платно, те са рамкирани и Уилям III им отрежда подходящо пространство в Хемптън корт. Залата е специално проектирана от Сър Кристофър Рен. Нали знаете - създателят на катедралата Сейнт Пол в Лондон. Изграждането на купола й е забележителна история, но за куполите - друг път. Не е само този.Пак ще трябва да се връщаме в Рим по времената на Август, Агрипа и Адриан.

Сега сме в Англия и вече е почти средата на 19-ти век.През 18 и 19 век Рафаел е на върха на славата си. Интересът и към  неговите картони също не стихва.
За щастие,отминало е времето, когато студенти по рисуване са правили учебни копия от тях като понякога са налагали копирната хартия директно върху оригиналите.
На кого каквото му трябва - ръчичка, главичка, тревичка, драперия - Рафаел е тук, на вашите услуги, Сър:) Как мислите се е отразила на 300 годишнате хартия тази прилежна любов към копирането? Разрушително, разбира се!

Е, през 1865г. кралица Виктория ги изпраща в Южно-Кенсингтънския музей, сега Виктория и Албърт музей, където се намират и до днес.



image


А миналата година по това време се върнаха за кратко в Сикстинската капела, където бяха изложени.Кръгът се затвори - Рим, Брюксел, Лондон, Рим.

Картоните и стенните килими се събраха заедно след раздяла от 500 години.
Сега вече публиката можа да сравни на живо оригиналите, излезли от ръцете на Майстора и текстилните им интерпретации. Съвършени в собствената си духовна материалност.



image


 Винаги си казвам, че животът е прекрасен и изпълнен с чудеса.
Като изкуството на Рафаел от Урбино и майсторството на фламандските тъкачи.
"Универсалният гений", както го нарича Джорджо Вазари.

Ако имате търпение и достатъчно време и любопитство, изгледайте видеото, което съм качила.
Дългичко е, но пък - много интересно! Истинска наслада за ценители:)
Сложих и второ за по-нетърпеливите. Всъщност - и двете са  добри. Вие избирате.












Гласувай:
48



1. elineli - Интригуващо
25.09.2011 18:36
и красиво, Диригенте. Нестихващите ми адмирации за естетиката в представеното. Беше ми хубаво да съм ти гост тази вечер. Ще поостана ... :)))
цитирай
2. tili - Aз пък съм направо щастлива,че
25.09.2011 19:02
elineli написа:
и красиво, Диригенте. Нестихващите ми адмирации за естетиката в представеното. Беше ми хубаво да съм ти гост тази вечер. Ще поостана ... :)))


се позамота в сърмените нишки, сребърна и лекокрила:) Колко ли нюанса на синьото има из тези 6000 цвята?
Лека седмица, Поете!:)*
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Тили!
25.09.2011 19:04
Божествен Тили Лилиев поглед ..., който е сравним само с музиката. Ами, какво да кажа - Благодаря!:) И прегръдка!
цитирай
4. mrazekoff - Пред това изкуство аз мога
25.09.2011 20:52
само да сведа глава и притихнал да се възхищавам.
Класиката си е класика и майсторите са си майстори!!!!
Благодаря ти, Лили, че ни осветли в непознати (поне за мен) събития и личности от Ренесанса.
Благодаря ти!
Красива и спокойна нова седмица ти пожелавам!!!!
цитирай
5. kometapg - Беше ми невероятно приятно при теб! ...
25.09.2011 21:09
Беше ми невероятно приятно при теб! И разказът ти и видеото, и илюстрациите съставиха незабравимо преживяване за мен!:)
цитирай
6. stela50 - Великолепен постинг ... невероятен .
25.09.2011 21:33
Вълнуващо, възхитително преживяване .
Благодаря , Тили !
цитирай
7. tili - О, Наде! Лилиев - поогледах се,
25.09.2011 21:33
malchaniaotnadejda7 написа:
Божествен Тили Лилиев поглед ..., който е сравним само с музиката. Ами, какво да кажа - Благодаря!:) И прегръдка!

но видях само ТиЛилянски силует в мрака:))) Какво ли е да си бил на място на тази изложба, а?
Прегръдка и лека седмица!:)
цитирай
8. tili - И аз така, Стефане. Немея и
25.09.2011 21:37
mrazekoff написа:
само да сведа глава и притихнал да се възхищавам.
Класиката си е класика и майсторите са си майстори!!!!
Благодаря ти, Лили, че ни осветли в непознати (поне за мен) събития и личности от Ренесанса.
Благодаря ти!
Красива и спокойна нова седмица ти пожелавам!!!!

дори си плача понякога незнайно защо. А рисунки и проекти за килими са правили всички големи - И Вато и Буше, и Гойа, и всички по-късни - до ден днешен. А днес - с машинното тъкане се продават и много евтини копия на такива неща.
Но е хубаво да се порадваш на такава среща след 500 години, нали?
Привет, майсторе!:)
цитирай
9. martiniki - наистина чудо. Тили
26.09.2011 07:29
зашеметяваща красота и какво умение, търпение, вещина...благодаря за възможноста да се докосна леко-леко
цитирай
10. magicktarot - И аз го преживях като чудо, този твой различен поглед, Тили!
26.09.2011 11:03
Благодаря ти! :)
цитирай
11. ve6titsa - Със затаен дъх,
26.09.2011 16:18
БЛАГОДАРЯ!
цитирай
12. 4aiotgluhar4e - Тили, този постинг е пир за душата!!!
28.09.2011 00:17
Нямаш представа в кои години и на какво прекрасно място ме върна. Преди почти 12 години част от платната на Рафаело и един от стенните килими бяха изложени в катедралата Сен Мишел в Брюксел. Нямаш представа на каква опашка и в какъв дъжд съм чакала повече от час, за да вляза. Не че знаех какво съкровище има вътре, ама се заинатих като едно българско магаре :)
Сега си мисля пак да ме хване ината и лятос да ида да преслушам капелата :)))
Благодаря ти за този прекрасен постинг!
цитирай
13. анонимен - Ти си ми
28.09.2011 09:20
истински задочен факултет! )))
цитирай
14. inel379 - О, Тили! Прекрасно е!
28.09.2011 18:08
Благодаря ти за твоя поглед към това невероятно богатство!
Както винаги, направила си го със стил и финес!
Узнах много за чудесата и им се насладих истински!
Клипчетата са страхотни!
Гледах ги няколко пъти!
Удивително спокойствие се разстла в мен и там остана...
Надявам се за дълго!
Хубава вечер и за теб, мила!:)

цитирай
15. monaliza121 - Привет, Тили!
28.09.2011 22:46
...:))
цитирай
16. veselinvalev - Удивително, Лили! Поразяващо у...
04.10.2011 14:04
Удивително, Лили! Поразяващо удивително, спиращо дъха, обемащо магията на сетивата. Еманация на истинското, вечното, неподражаемо изкуство.
Поздрави и преклонение пред начина по който си представила всичко!
цитирай
17. mileidi46 - Straxotna si mila!!!
06.10.2011 01:34
Bqx ti pisala edin xubav komentar,i qvno go e ,,glutnal"neta i ne moga da go povtorq..Za sujalenie..(naposledak imam problemi s neta ..iz4ezva,poqvqvava se..:))
6te vzeme da me glutne i men:)
Pregrudka,priqtelko!!
цитирай
18. babaelenica - Лили,
08.10.2011 22:27
Съвършени в собствената си духовна НЕматериалност, бих казала аз.
Благодаря ти!

цитирай
19. zvezdichka - Благодаря ти за
08.11.2011 14:51
този невероятно интересен постинг! Невероятен труд е било тъкането на тези килими и е истинско чудо и наслада за съзерцание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tili
Категория: Други
Прочетен: 4620850
Постинги: 435
Коментари: 9213
Гласове: 41676
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031