Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2019 08:56 - 23.9.19
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 3350 Коментари: 4 Гласове:
17

Последна промяна: 23.09.2019 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                      
ПРИТЧА ЗА ЛЮБОВТА


 

           image     


Не спестявайте вашата любов и не я пресмятайте. Не се скъпете. Така ще изгубите всичко. Обратно, позволете на вашата любов да цъфти, споделяйте я, раздавайте я, нека тя расте.


Велик крал имал трима сина и искал да избере един за свой наследник. Това било много трудно, защото и тримата били много разумни, много храбри. А пък били и близнаци - всички на една и съща възраст, така че било невъзможно да вземе решение. Посъветвал се кралят с великия мъдрец и той му подсказал какво да направи.

Кралят се върнал у дома и помолил да дойдат при него и тримата му синове. Дал на всеки по една торба със семена на цветя и им казал, че тръгва на поклонническо пътуване:
— То ще продължи няколко години — една, две, три, може и повече. И това е изпитание за вас. Тези семена ще ми ги върнете, когато се върна от пътуването си. Този, който ги запази най-добре, той ще стане мой наследник. И кралят потеглил на път.

Първият син си помислил: "Какво да правя със семената?" Сложил ги в железен сейф - когато баща му се върне, те ще бъдат такива, каквито са били.

Вторият син си помислил: "Ако ги пазя така, както прави брат ми, те ще умрат. А мъртвите семена - изобщо не са семена". Отишъл в магазина, продал ги и получил пари. При това си помислил: "Когато се върне баща ми, ще отида в магазина и ще купя нови семена, ще ги дам на баща ми по-добри, отколкото са били".

А третият син отишъл в градината и пръснал семената навсякъде, където имало свободно място.
      
  
image   

След три години, когато баща им се върнал, първият син отворил сейфа си. Семената били умрели и започнали да вонят. Бащата казал: "Какво е това? Нима такива семена ти дадох?" Те трябва да са способни да цъфнат с цветове и да миришат прекрасно, а тези семена вонят! Това не са моите семена!" Синът му възразил, че това са същите семена, но бащата казал: "Ти си материалист".

Вторият син се втурнал към магазина, купил семена, върнал се вкъщи и ги поднесъл на баща си. Но бащата казал: "Но тези не са същите. Ти мислиш по-добре, но все пак това не е качеството, което бих искал да видя в теб. ".

Обърнал се към третия син с голяма надежда, но и страх едновременно. "Какво ли е направил той?" А третият син повел баща си към градината, където навсякъде цъфтели милиони цветя. И синът казал: "Това са онези семена, които ти ми даде. Щом узреят семената им, аз ще ги събера и ще ти ги върна. Бащата казал: "Ти си моят наследник. Ето така трябва да се постъпва със семената!"
        
Този, който трупа, не разбира живота, който пресмята също ще го изгуби. Само съзидателният ум може да го разбере. В това е красотата на цветята - те не могат да се трупат и държат на склад. Те олицетворяват Бога - не е възможно да пестиш и трупаш. Те символизират любовта - а любовта не може да се пази в склад.
Не е случайно това, че цветята са символ на любовта през всички векове, във всички страни, във всякакви общности.

         
Любовта прилича на цветята - ако тя е разцъфнала в теб, ти трябва да я споделяш, да я даваш. И колкото повече я раздаваш, толкова повече тя ще расте в теб. Ако продължиш да даваш, ще дойде ден, когато ти ще станеш неизменен, безкраен източник на любов.


image

                   http://poznanie.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=245135&df=46&dflid=3

 




Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Поздравления!
23.09.2019 10:41
Чудесна, мъдра притча, Еми1! А мъдростта е семето, което дава най-добри плодове, защото съдържа в себе си любовта и разума на духа!
Светли дни!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря Огнян!
23.09.2019 11:34
batogo написа:
Чудесна, мъдра притча, Еми1! А мъдростта е семето, което дава най-добри плодове, защото съдържа в себе си любовта и разума на духа!
Светли дни!

Поздрави и благодаря за споделената от теб мъдрост която е едно чудесно допълнение към смисъла на тази прекрасна притча!Светли дни пожелавам и на теб!
цитирай
3. donchevav - Да посееш семената на любовта, да ...
23.09.2019 20:21
Да посееш семената на любовта, да превърнеш света около тебе в градина с чудни цветя - чудесни послания! Благодаря за хубавата притча, мила Еми! Честита есен!
цитирай
4. emi1ts - Благодаря мила Вени!
23.09.2019 23:22
donchevav написа:
Да посееш семената на любовта, да превърнеш света около тебе в градина с чудни цветя - чудесни послания! Благодаря за хубавата притча, мила Еми! Честита есен!

Много хубаво си го казала - нека да превърнем света около нас в цветни градини!Честита есен и на теб !Прегръдки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1701902
Постинги: 582
Коментари: 3951
Гласове: 30701
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031