Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 11:00 - Защо България стана съюзник на Германия през Втората световна война?!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 23320 Коментари: 13 Гласове:
8

Последна промяна: 08.09.2017 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има ли виновни за този избор на практика? Виновни както ще видим няма, но има възползвали се!

image

От втората половина на 30-те години българската икономика все по-тясно се обвързва с германската. Това не е израз на някакво предварително решение или  обвързване, а на стопанска необходимост. Германският пазар безотказно приема най-важните износни стоки на България( а и на другите балкански страни): тютюн, зърнени храни, продукти на животновъдството, минерални ресурси; именно от Германия зависи съдбата на българските производители, а и финансовото състояние на държавата. В същото време немската индустрия залива българския пазар със също така необходими индустриални стоки - текстилни материали, метални изделия, техническа апаратура, химикали, лекарства. Делът на Германия в нашият търговски обмен към 1940 г. достига приблизително 70% от вноса и 60% от износа. Трябва да се изтъкне, че българското правителство отчита тази направо болезнена едностранчивост в стопанското развитие на страната, но няма голяма възможност за избор.

image

Цар Борис - държавен глава, но и български политик и дипломат...


image

Народен Цар със силна подкрепа и от българската народна войска! Взема решението за спасението на българските евреи, като част от поданиците на България... Според мен главния фактор в българскато политика по това време е бил той, затова и преждевремената му смърт е изключително полезна и изгодна за бъдещите победители и окупатори на България...


Германия предлага най-добрите условия, докато западните демокрации и на първо място Англия фактически и преотстъпват Балканския полуостров като сфера на икономическо влияние.
Икономическата обвързаност довежда до военни доставки и превъоръжаване именно с германско оръжие.
България има единствения шанс в това войната да не достигне Балканите - иначе нейният избор е неизбежен.
И тук не става дума само за фактическата стопанска зависимост. В Берлин знаят много добре амбициите на България да реализира своето национално обединение. Както преди близо три десетилетия, Германия се оказва единствената сила, която може да го подкрепи ефикасно, с реални действия.(Крайовската спогодба от 1940 г. и връщането на Южна Добруджа на България по мирен път)

Неуспехите на Италия и Гърция принуждават Германия да мисли за офанзива на Балканите. Намиращата се на Дунава  почти половин милионна германска армия трябва да премине към Гърция през българска територия. Опитите на цар Борис III да убеди Хитлер, че пътят по долината на Вардар през югославска територия е по-удачен от този по поречието на Струма, е безуспешен. Изборът се свежда до две възможности: да се влезе в Оста или да се воюва с Вермахта. Съдбата на нападнатите Полша, Франция и много други страни е сурово предупреждение, а от друга страна и в двата лагера се групират пак старите съюзници и врагове от предишната, Първа световна война. Логично е България също да търси реванш...На 2 февруари 1941 г. генералните щабове на германската и българската армии подписват протокол за използване на транспортните комуникации на страната.

image

Богдан Филов подписва договора за присъединяване на България към Тристрания пакт


На 1 март министър-председателят Богдан Филов подписва във Виена официалното присъединяване на България към Тристранния пакт.
През пролетта на 1941г. германската армия прегазва Гърция и Югославия, която след държавен преврат се отказва от участие в Оста. Но 20 април българските войски завземат Западна Тракия и Източна Македония, от които е създадена нова - Беломорска област.

image

Административно деление на Обединеното Българско Царство.


Скоро след това и над Скопие и западните покрайнини се издига българският трицвет, а армията ни се разполага във всички важни пунктове на Вардарска Македония.
Първоначално политическият успех изглежда небивал: България реализира националното си обединение без да воюва; а намиращите се в Македония и Тракия войски, ще бъдат после аргумент пред германците да не се заплита страната в по-сериозни  военни действия.

image

Румъния и Гърция също участват отначало на страната на Германия, като румънската армия достига до 700 хил. активно воюващи...,но България и Унгария остават верни съюзници докрай. След окупацията на България част от войската се бие срещу Германия в състава на Трети украински фронт, но въпреки това, България е причислена към победените страни и третирана като такава от победителите.


За жалост първоначалните успехи се оказват пирови, заради обрата и в тази световна война, където България отново се оказва в списъка на победените...

image
 
Карта на Обединеното Българско Царство, фотокопие от 1942 г.


image

България през последните години от своето съществуване като независимо Царство. За поколенията са запазени и българските оригинални униформи на войската, каквито тя повече няма да види през следващите десетилетия и до днес...


На 22 юни 1941 г. хитлерова Германия напада сталиновия "нерушим съюз", който са подписали. В рамките само на няколко месеца бронираните колони на Вермахта прегазват Белорусия и Украйна и се озовават пред Москва. Както стана ясно през последните години причината за този успех не е била изненадата и неподготвеността на Сталин. Причината е че той се е готвел за нападателна война а е получил отбранителна...За каквато наистина не бил готов. Не е вярно че Германия превъзхождала СССР по каквото и да било, статистиката сочи, че преди войната СССР е превъзхождал Гемания внушително и по бронетехника и по авиация. И особено в жива сила. Това превъзходство за кратко е нарушено, но към края на 1942 година е възтановено и постоянно увеличавано. Затова поредната "светкавична война" срещу СССР има само първоначален успех; тя ще продължи повече от три години...
Ако трябва да се говори за някаква "капитална грешка" на българското правителство от този период, това е обявената под натиска на Оста война на Англия и САЩ на 12 дек. 1941 г.(На СССР не сме обявявали война, той обявява война на България и я окупира през 1944 г., вместо Англия и САЩ..).
А след 22 юни 1941 г. в българската политическа действителност се появява и един нов момент - БКП(Българската комунистическа партия) по деректива от Москва решава да организира съпротивително движение. Ситуацията е повече от куриозна и би изглеждала трагикомично ако няма толкова тежки последствия. Защото една българска партия се оказва директен проводник на чужда политическа линия. Германските войски прегазват половин Европа, България влиза в Тристрания пакт - и в този случай БКП не отправя призиви за въоръжена борба и фактическа антидържавна дейност. Но в момента, когато Германия напада Съветския съюз, класовият подход и интернационализмът(в услуга на СССР) се оказват по-важни от всичко друго.
На българска територия се изпращат чужди военни инструктори и започват саботажни действия; в планините се появяват въоръжени чети.

image

Шумкарска чета се крие в гората, докато чака Съветската армия! Като се заканва и кълне да предаде България на Съветския съюз и да претрепе всички читави българи...


Всичко това не успява никога да стане реална заплаха за властта и държавата, но в резултат се заражда поредната кървава българска конфронтация.
БКП, отново по инструкции от Москва, предлага формирането на Отечествен фронт, който само след няколко години ще си спечели печална слава. Намирането на съюзници в началото е трудно, по-голяма склонност за единодействие проявяват "Звено", БЗНС "Пладне" и част от социалдемократите.
Отечественият фронт беше реанимиран през първите години на демокрацията у нас и днес всички политически партии произлизат главно от неговата среда.

image

На 10 юли 1990 г. със свикването на Седмото Велико Народно събрание, съставено от реанимираните партии на Отечествения фронт, се слага началото на днешната република България
.





Гласувай:
9



1. germantiger - ...
15.12.2013 06:15
Поздравявам те особено за текста и твоите РАЗСЪЖДЕНИЯ в постинга, както и за добре подбраните изборажения!

Линквам постинга в две групи към вибокс7.
цитирай
2. atil - Е, щом германеца от България е до...
15.12.2013 10:51
Е, щом германеца от България е доволен, значи състоянието нещата от това по-близко минало, все пак не са забравени от всички!
цитирай
3. dolce - Борис.........
16.12.2013 22:50
Борис никога не е бил БЪЛГАРСКИ ЦАР запомни го добре. Бил е назначен баща му за такъв и приет от група еврейски подлоги. Фердинад проигра обидинението на България след 12 та а синът му на база своите роднински връзки и симпатии ни вкара в война която не беше наша и не беше искана от народа. Чети моето момче и мисли не се поддавай на клишетата.
цитирай
4. atil - За съжаление такива мисли, като ...
16.12.2013 23:41
За съжаление такива мисли, като тези на bolce, се споделят от доста хорица у нас... А те са от областта на фантасмагорията! Тези граждани на републиката, чиито мозъци са минали през пералнята на комунистическите лъжи и демагогия и да прочетат нещо различно от пропагандните клишета - то отскача от гипсираните им промити мозъци като от футболна топка.
Дълго време не можех да го приема това и много се дразнех, често допусках , че нарочно го правят, макар много добре да знаят как стоят нещата. Но изглежда, просто хората така са формирани през годините и така е устроен техния вътрешен свят...
Затова трябва да се запише и тук по някакъв начин що е то фантасмагория и имали тя почва у нас:

Справка за творците на теории и историческа научна фантастика:
ФАНТАСМАГОРИЯ:
Процес на напълно откъснато от живота фантазиране, чисто воображаеми или фантазни(идеални) образи, без каквото и да е реално покритие в обективния свят; нещо воображаемо, недействително, нелепа измислица, лъжа; ПРИЗРАЧНИ ВИДЕНИЯ ПОРАДИ РАЗСТРОЙСТВА В НЕРВНО-ПСИХИЧНАТА ДЕЙНОСТ.

Кратък речник по психология, София, 1981 г. стр.207.
цитирай
5. atil - Да кажеш за Царя Обединител, че не ...
16.12.2013 23:51
Да кажеш за Царя Обединител, че не бил Цар, това вече дори не знам как може да се коментира...
1. Цар Фердинанд I Велики, абдикира по настояване(неофициално) на победителите от войната и престола го зае пълнолетния законен престолонаследник - Цар Борис III Обединител. Съгласно действащия конституционен ред и процедура.

2. Цар Фердинад нищо не е проиграл(а спечели с война доста територии извън Княжество България, което му бяха отредили Русия,Турция и Европа), но стана жертва на руските интриги и подмолен саботаж, заложени още по време на Балканската и Междусъюзническа война. Точно те бяха причината България да няма възможност за избор на страна по време и на двете световни войни!!
цитирай
6. vmir - Отличен постинг.
17.12.2013 08:54
Нещата отдавна трябваше да бъдат казани без комунистическите лъжи.
Поздравления!!!
цитирай
7. dolce - е това даже няма да го коментирам
17.12.2013 17:44
но мойто момче ако твърдиш че си БЪЛГАРИН трябва да приемаш и завета на АПОСТОЛА
а той казва следното 'няма да имаме цар а чиста и свята република'
що се отнася до великия фЕРДИНАД
ТОЙ КОГА СТАНА БЪЛГАРСКИ ЦАР?
КО ГО НАЗНАЧИ ЗА ТАКЪВ?
МАЙ рУСИЯ А?
тъпанар си моето момче и не четеш явно чавките са ти изкълвали мозъка
цитирай
8. atil - Дали съм българин или не не зависи от ...
17.12.2013 18:28
Дали съм българин или не не зависи от моите предпочитания.., и тъпънар да съм пак не приемам завета на Апостола по отношение на чистата и свята република! Защото това е невъзможно упражнение - чиста и свята може да е само Монархията - също както Царството Божие!
Фердинанд го "назначи" Стефан Стамболов и българското народно събрание. А руския цар беше - против ,
през цялото време и 20 години не го признаваше за държавен глава на България!
Така че си искай мозъка обратно от чавките, ако те са ти го изкълвали...Ама май не са те а комунистическите зомбита...
цитирай
9. vencivvg - Цар Борис - Българския Цар Обединител !
17.12.2013 19:45
Разбира се, че цар Борис е Български цар.
Царят Обединител успя да обедини териториите на България, мечтата на цяло поколение.
Това, че произходът му не е блгарски е друга тема.
Ако се поразровим в произхода на царете ни, ще трябва да зачеркнем като не-Български доста царе.
Това е глупаво и никоя държава не го прави.
Имам само една забележка към Цар Борис - че не е изпратил Българската армия срещу СССР - най-големия враг на България.

Това прекрасно са го разбирали още възрожденците ни :
http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

Враждата между двете държави е още по-отдавна :
http://www.extremecentrepoint.com/archives/4878#comment-66201

Разбира се най-големите зверства са след 9.9.44.
По заповед на Москва за комунистическия период в България са избити и репресирани повече от 300,000 Българи.
Предполгам Цар Борис е знаел какво ще последва ако комунистите спечелят войната - комунистическите зверства са общо взети еднакви във всяка завладяна държава.
Ето затова цялата Българска армия трябваше да се бие с всички сили срещу най-големия враг на България : тогава СССР, сега Русия.
цитирай
10. atil - Цар Борис е участвал в Първата св...
17.12.2013 21:59
Цар Борис е участвал в Първата световна война, на фронта. И си е дал обещание тогава, когато поеме държавата - никога да не я вкарва в такава касапница. И направил всичко възможно да предпази България от война на нейна територия или да изпраща войска. За Русия те много добре са знаели, особено за Съветска Русия, и се взели необходимите мерки, но без да обявяват война. Народа не е възприемал руснаците като врагове а на комунистите гледал с пренебрежение и даже с насмешка...
Въпреки това, според мен, ако Царя е починал преждевременно и някой му е помогнал това не са били немците а комунистите! Мерака им да го убият е бил много стар и дотогава неуспешен. Руските комунисти имат по-голям опит в убиване на Царе и явно този път са им помогнали, защото СССР е бил пряко заинтересуван, когато окупира България, главния фактор в българската политика - Цар Борис да го няма. Подозренията ми се подсилват и от факта, че руските войници влизащи в България, са били инструктирани, да повтарят постоянно че, "Царь Бориса - немцы убили"...Това са го повтаряли дори на децата. Стотици пъти съм се сблъсквал с този болшевишки номер - да обръщат нещата наобратно! Те са много умели в демагогията, лъжата и пропагандата.
За убитите и безследно изчезналите след 9 септември 1944 г. се доверявам на цифрата 40 хиляди. Общо за репресираните вероятно е стигнало числото 300 хиляди...Такива репресии и такава чистка не е имали в нито една "народна демокрация" в Европа. Подобен терор е имало само в Русия след революцията!
Цар Борис със сигурност е щял да намери изход за страната и да я оттърве от комунизма. Преговорите са започнали , но без него естествено, че не са стигнали далече. Сталин е бил наясно, наясно са били и на запад. Сталин явно "предпринял меры" а на запад се направили на разсеяни...
Гешев, при който е работил дядо ми предпочитал да влязат руснаците, сред армията също имало такива настроения( но не са познавали лешоядската и античовешка природа на българските комунисти докрай...!).
цитирай
11. atil - Гешев ги е познавал добре, затова е ...
17.12.2013 22:05
Гешев ги е познавал добре, затова е заминал навреме, но по отношение на страната, те се опасявали от нашите съседи повече отколкото от руснаците! Тогава сме имали добро разузнаване и щом са взели такова решение аз им се доверявам...
По-лошото е сега, когато шумкарите се възпроизведоха няколко пъти и заеха всичко в републиката си...Но понеже Европейския съюз не е като Съветския и нещо не им вървят нещата..! Ако е за крадене и лъжене, постоянно го правят, но я няма мандрата СССР, която да ги оправя. Няма и кой да им казва какво да правят, та докато преболедува народа от тях, така ще е. Или ще го уморят или ще си изработи антитела срещу тях!
цитирай
12. dolce - боже боже
18.12.2013 18:30
прости му господи той не знае какво прави
ти сериозно ли си мислиш че някога пак ще има монархия в България?
ма що не прескочиш до 4ти километър да та видят там малко а?
цитирай
13. atil - Аз съм на всеки километър и оттук до ...
18.12.2013 23:27
Аз съм на всеки километър и оттук до края на света!!
А България де юре и сега е Монархия! Това че де факто е република е следствие на комунистическия бандитизъм и узурпация!

И не ме занимавайте с ваште глупости щото в момента гледам "Танцуващият с вълци" с Кевин Костнър...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648975
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031