Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.05.2018 11:52 - МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕБОРИ С КОРУПЦИЯТА?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2622 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 13.05.2018 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕБОРИ С КОРУПЦИЯТА?

Автор: Виктор Кордон

 

Всички имаме усещането, че корупцията е нещо лошо и тя наистина е такава. Това е така, защото от нея страда цялото общество, тъй като обществените поръчки отиват в ръцете не на тези, които заслужават, а на онези, които дават подкупи, и тъй като средствата, които трябва да отидат за изключително важни сфери и задачи, попадат в нечии джобове. Заради корупцията нямаме достатъчно развита и добра инфраструктура, нямаме качествени здравеопазване, образование, справедлива съдебна система, правоохранителни органи, пенсионно осигуряване, грижи за бедните и инвалидите и т.н.  Индексът за възприятие на корупцията (Corruption Perceptions Index) показва ясна корелация между нивото на корупция и икономическото благоденствие на страните. Този индекс доказва, че жизненият стандарт е обратно пропорционален на корупцията, т.е. колкото е по-малка корупцията в едно общество, толкова по-добре живее то, и обратното – колкото повече корупция има в една държава, толкова по-зле живеят нейните граждани. Копурцията облагодетелства отделни хора или малки групи за сметка на всички останали, изяждайки от техните доходи и възможности за достоен живот.

 image

В нашето общество има различни мнения относно причините и вината за това негативно явление. Някои обвиняват политическата система, други – партиите, трети – Европейския съюз, четвърти – Русия, пети – Конституцията, шести – съдебната система, седми – законодателството и т.н. Но това е като стрелба в празното, тъй като преборването на корупцията не е свързано с промяна на системата или институциите, а с промяна на съзнанието. Докато хората имат корумпирано съзнание, системата, каквато и да е тя, ще бъде корумпирана, защото функционалността на системата се определя не от правилата и институциите, а от хората, които работят в нея. Когато хората са корумпирани, те корумпират и системата, дори и да е най-напредналата в света. Ако в едно общество липсва необходимата минимална критична маса от неподкупни хора, то не е в състояние да се пребори с корупцията, независимо от системите, които въвежда и с които експериментира, защото системите са функции на хората, които ги представляват.  

 

Дори и най-съвършената система ще бъде корумпирана, ако в нея попаднат корумпирани хора, защото именно хората правят системата такава, каквито са те. Ако некадърен и пиян водач седне зад волана на най-добрия автомобил и го подкара, няма никакво значение колко добро е превозното средство, защото неговото поведение ще зависи изцяло от този, който го кара. Така стоят нещата и със системите – ако в тях има корумпирани хора, и те ще са корумпирани, тъй като качествата на системите се определят от качествата на работещите в тях. Отличен пример за това са българските закони, които са синхронизирани със законодателството на Европейския съюз, т.е. с най-добрите правни норми в демократичния свят. Но виждаме, че на българска почва те не вършат същата работа както в някои други страни. Следователно едни и същи закони функционират по различен начин в различните държави. А причината е в хората, които ги прилагат и които трябва да ги спазват, защото законите са само писани норми, които обаче биват съблюдавани от служителите в съответните институции и от гражданите изобщо.

 

А може ли корумпирани хора да се преборят с корупцията? На този въпрос можем да си отговорим като се запитаме може ли престъпници да се преборят с престъпността. Как може дадено общество да се пребори с корупцията, ако то самото я генерира? Защото корупцията се прави от хората, а не от системите и институциите, тъй като и системите, и институциите се правят от хората. Големият въпрос пред нас е има ли българското общество сили, т.е. има ли сред нас достатъчно некорумпирани хора, за да се преборим с корупцията, която ни разяжда и която влияе изключително негативно на икономическото ни развитие?! И нека не се заблуждаваме, че експериментирайки с различни системи, партии и политици, ние ще се избавим от корупцията, защото борбата с нея се свежда до промяна на мисленето у всеки от нас, следователно отговорността е на всички нас!




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Откакто свят светува никой, никога,
13.05.2018 14:16
никъде не е успял да се пребори с корупцията. Корупция означава поквара, а хората са си покварени по припода- те се прекланят пред долнопробни неща като власт, богатство, разгул, разврат... Затова разговорите за корупция са само едно безсмислено словоблудство, височайша глупост.

Приложената карта е направо смешна. Страната на Бърни Мадоф се писала свободна от корупция! Ха, ха, ха!
цитирай
2. kordon - До неразбралите
13.05.2018 19:10
Според мен е " безсмислено словоблудство, височайша глупост" някой да приема, че в този материал се говори за свеждане на корупцията да 0%. Престъпност и корупция винаги ще има, но само глупаците не осъзнават, че в страните с най-малко корупция, обществата живеят най-добре, именно защото корупцията е ниска. Знам, че за проумяването на това се изисква известна умствена активност и някакво ниво на безпристрастност, затова разбирам, че не всеки е способен да го осмисли.
цитирай
3. tomich - Аз съм един от неразбралите:)))
18.05.2018 01:06
Корупция и жизнен стандарт...Това са две противоположни състояния, на една обществена система, които корелират помежду си, безсъмнено. Според мен това означава, че съществува причинно-следствена обратна връзка между тях, т.е. както корупцията, така и жизненият стандарт в системата си взаимодействат едновременно като причина и като следствие. Корупцията намира почва за развитие, когато икономическата, законодателната и съдебната система по едни или други причини създават условия за корупция(несправедливо разпределение на доходите, стандарта на живот пада,
законодателната система бълва практически безполезни и неконтролируеми закони, а Темида е изкушена да си свали черната превръзка на очите...) Това е началният тласък за развитие на корупцията и прескачане на допустимата й граница на равновесие в обществената система. Оттук нататък започва да работи положителна обратна връзка между корупция и стандарта на живот. Просто казано, с увеличаване на корупцията стандартът на живот се влошава (корупцията - причина, стандартът - следствие), което още повече увеличава корупцията (стандартът - причина, корупцията - следствие).
За да се прекъсне тази катастрофално саморазвиваща се верига, има само един начин: бързо и реално подобряване ефективността на трите основни системи в държавата - икономическата, законодателната и съдебната. Тогава и съзнанието на хората ще започне да се променя
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
21.05.2018 10:57
На сто процента подкрепям мнението ти за корупцията. Докато не се променят манталитета, навиците да пререждаме другите и парвенюшката ценностна система на поне половината от нас - българите, няма как да се намали ширещата се навсякъде у нас корупция.
Чест и почитания, Викторе!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843571
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285