Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 23:12 - Париж - продължение на разходката
Автор: tili Категория: Други   
Прочетен: 12335 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 18.06.2012 02:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 И така - влизаме в метрото и излизаме при Триумфалната арка за разходка по Шан з"Елизе към Лувъра.


image
  Поръчана е през 1806г. за победата на Наполеон про Аустерлиц, но завършена чак през 1836г.

image

Не само Европа - и Египет е минал под ножа, на което пък дължим разчитането на иероглифите от Франсоа Шамполион. Англичаните после отнесли за наказание Розетския камък и сега е в Бритиш мюзиъм, но това е една друга история.

image   Наполеон - увенчаният обединител на Европа. Изпреварил времето си.


image
    "Марсилезата" на Франсоа Рюд - също се изучава по История на изкуството. Начало на романтизма в скулптурата.

image
  Наполеон все пак е минал под завършената Триумфална арка през 1840г.,когато тленните му останки тържествено са били положени за вечен покой под купола на "Инвалидите"


image   Ето го и огънят на "Незнайния воин". Както знаем, тук се провеждат празненствата и парадите за 14 юли. L"Arc de Triomphe Etoile. За славата на Франция!

image


На път за Лувъра минаваме по Шанз"Елизе и се отбиваме през градините Люксембург. Създадени по носталгични причини от Мария Медичи, приятелката на Нострадамус.

image
  Кралицата

image
  Още една кралица

image
  Копие на античната Диана с превърнатия в елен Актеон.



image

  Връщам се малко назад, защото трябва покажа този паметник на генерал де Гол, разположен между изложбените зали "Гранд Пале" и "Пти Пале".

image
  А това е Пале Шайо - над Айфеловата кула.


  Ето я и самата нея! Надолу са градините Трокадеро и Марсово поле.

image

Вече отиваме към Лувъра.

image
Това е Арката Карусел. Нали се досещате, че е изградена пак за Наполеон, но е успял да мине триумфално под нея. От тук започват териториите на Лувъра. На десния бряг на Сена. Под Арката е стария вход и ако не ви се чака за пирамидите, можете да се мушнете от тук. Опашките са влудяващи!

image
  Ето го Луи 14. Махва с ръка и казва: Край, махам се от тук. От тази кал и смрад, от несигурните и капризни тълпи. Отивам си във Версай - там на ново и чисто ще тупти сърцето на Франция. Оставям само колекциите си в стария Лувър.Това е станало през 1672г.,когато по нашите земи са събирали еничарчета, а античните паметници са служели за строителен материал. Съдба!

image
  Ето го. Част от него, много е огромен. Съдържа около 40 000 произведения на човешката цивилизация, представляващи над 8000 години история. Започнат като отбранителна крепост в края на 12в., дострояван, преустрояван, благоустрояван като главен дворец на френските крале. Без нито една тоалетна.Рицарите, кавалерите и придворните са се облекчавали по ъглите на стълбищата. Мускетарите и д"Артанян благородно са бдели над репутацията на Ана Австрийска - майката на Краля Слънце. история, история,култура, интриги,туристи,туристи,туристи...

image


image

Входа под Голямата пирамида.Пирамидите са създадени под патронажа на Франсоа Митеран. Всеки френски президент е сложил по един бисер в короната на Париж. Не ходят на лов тези лигави французи. Само Toutes les Gloires de France им е в главите! Нищо- така- по-мъжкарско не вършат!

image

Докато сме още вън - една седнала Атина или Минерва, но защо ли е с крила! Нещо като нашата "Св.София" със сова на рамо. Ни риба, ни рак.Явно и тогавашните инвеститори не са слушали авторитетите, та ние сега да се чудим...

image
Детайлите по сградата са разкошни!

image
  Не е тръгнал от гола поляна Кралят Слънце за Версай!

image
  Снимката не е хубава, но творбата е велика. Крилатата Нике от Самотраки ни посреща на върха на стълбището с влизането в Лувъра. Сега й викат NIKE и е емблема на маратонки.

image

И снимката на Мона Лиза не струва, но от 15 метра, над главите на 300 човека - толкоз!Ако не беше Марсел Дюшам да й нарисува мустаци и Дан Браун да се позабавлява с "Шифъра на Леонардо" - нямаше да е така.Казах им на моите спътници да видят добре майсторството на Маестрото отблизо и без тълпи, защото в същата зала има 2-3 прекрасни негови работи, пред които никой не се спира, а са дори по-хубави от Джокондата.

image
  Oтново отвън - водните площи около пирамидите.

image
  Древна форма,стара сграда,съвременно мислене - перфектна хармония!

image
  Сърцето на Париж. Отправяме се към Бобур, през Халите,които вече ги няма. Т.е. няма да видим Търбуха на Париж, но е добре описан, така че - четене му е майката. Показвам каквото виждам.

image
  Oтново разкошни водни площи при Forum des Halles.Обърнете внимание на модерните сгради горе, в дясно как са в хармония със стария квартал. Така е из цял Париж - ново, старо в стилово единство. Няма волни съчинения и мутренски приумици.

image
  Ето я и прочутата "нефтена рафинерия", инспирирана от президента Жорж Помпиду и довършена след смъртта му от Жискар д"Естен. Център за съвременно изкуство "Помпиду", галено наричан "Бобур".

image
  Ето вътре един Джакомети.Няма да показвам много роботи от тук, както не го направих и от Лувъра. Който се интересува - информацията и прекрасните репродукции са безброй! Разгледахме там и две прекрасни изложби на великия Кандински, бащата на абстракционизма и на Александър Калдер - родоначалника на кинетичната скулптура. Късмет!

image   Поглед - панорама от терасата към Монмартр.

image
  От Бобур - поглед към Нотр Дам.

image
  Eто я, Парижката света Богородица. древно и модерно.

image
Забелязвате ли мартеничката , закачена на рододендрона? Има братя българи навсякъде! Уморихме се и се прибираме към Монмартр.

image

Последен поздрав от покрива на Бобур

image
  Mалко изкуство надолу

image
  И още малко...

image
  Сбогом Бобур. Беше много хубаво и уморително.

image
  След още скитане и кръчми из Латинския квартал, отново нагоре към Сакре Кьор. Осветяват паветата тези французи, да се чудиш нямат ли си по-сериозна работа? Лека нощ!






 











   
 





















   



Гласувай:
1



1. kasnaprolet9999 - Тили, ти си разкошна
05.06.2009 23:30
как ни омайваш с тези красиви снимки, а коментарите
към тях нямат грешка, благодаря ти, беше ми като приказка за лека нощ.
цитирай
2. tili - Обичам да споделям, Пролет!
06.06.2009 00:05
Нали за това е симпозиума - да покажеш и разкажеш, да видиш и да чуеш. Лека,лека!
цитирай
3. libertybell - :)))
06.06.2009 00:18
много приятна беше разходката, благодаря ти!
цитирай
4. tili - Заповядай при
06.06.2009 00:33
Роден следващия път ;-))
цитирай
5. jones - Не е заради Дан Браун...
06.06.2009 14:37
... или заради когото и да било. Мона Лиза е странна картина, нарисувана на парче дърво, с което Леонардо не се е разделил цели 10 години до смъртта си. Загадка е защо я е мъкнел със себе си.
цитирай
6. eleonoraknyazheva - Ах, тази Мона Лиза!
06.06.2009 22:06
Като знам, че да снимаш подобна картина е почти мисия невъзможна!;))))
А иначе - разглеждах и си мислех, колко много общо има между старите европейски столици в архитектурно отношение...)))) Благодаря, Лили. Дай Боже някога да видя Париж на живо. Повече ми се иска, отколкото Лондон, честно казано.
цитирай
7. rumila - tili
06.06.2009 23:50
razhodkata beche prekrasna!
Parij vinagi e Parij!
Pozdravleniq za vsichko koeto pokazva!
цитирай
8. анонимен - Много красиви и предизвикващи размисъл
08.06.2009 08:53
снимки, сцени и моменти от историята и съвремието. Но човек може да проследи основната линия и връзката между събитията и да види противоречията (които не могат едно без друго!): френската революция, предизвикала може би всички по-сетнешни злини, сполетели човечеството, включително и комунизма...
:)))
цитирай
9. tili - parasol,
08.06.2009 14:11
но и високия дух на една нация, която върви напред, въпреки преживените трагедии и сътресения и не се оплаква постоянно от турско робство, лоши съседи, суша, киша и т.н.
цитирай
10. анонимен - чудесен постинг, чудесна разхо...
01.02.2011 12:34
чудесен постинг, чудесна разходка...и макар да съм била в Париж, това беше като едно "дежа вю", което ми достави наслада... съгласна съм с всичките коментари под снимките, включително и с този, че Мона Лиза не е най-прекрасната творба на Леонардо( особено пък зад онова матирано стъкло, нищо не можеш да усетиш от въздействието й), а другите му картини си стояха необезпокоявани и неразглеждани от никой (това беше преди 10 години), а ето че нещата не са се променили, вторичните митове около артефактите пораждат реакциите, а не самата същност на творчеството. Поздравления за tili
цитирай
11. tili - http://www.youtube.com/v/kz77paY8nrg?fs=1&hl=en_US&rel=0&hd=1
01.02.2011 15:06
Това е моят поздрав за Ан.10
Благодаря за смисления коментар!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tili
Категория: Други
Прочетен: 4621512
Постинги: 435
Коментари: 9213
Гласове: 41676
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031