Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 02:07 - Загадъчния параклис Рослин
Автор: tili Категория: Други   
Прочетен: 65985 Коментари: 72 Гласове:
63

Последна промяна: 05.09.2010 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

"На около пет километра южно от Единбург се намира село Рослин. То има една-единствена улица, от двете страни на която са наредени магазини и къщи, а в дъното й - две кръчми. Селото, разположено в долината на Северен Еск, започва в края на стръмна залесена клисура... В самия край на клисурата е кацнала мрачна странна сграда - параклисът на Рослин. Първоначалното впечатление е, че е миниатюрна катедралa."

Така през 1989 г Майкъл Бейджънт и Ричард Лий описват Рослин. Ако си спомняте те са авторите на "Светата кръв и свещеният граал". Изключителна книга, многократно превъзхождаща и предхождаща една друга, но... Няма да се впускам в литературна полемика.
Искам да поразкажа и да покажа малко от капелата Рослин, защото отдавна вълнува съзнанието и въображението ми.

image

В онези времена посетителите можели да се обърнат към местната служба и да получат ключа, за да разгледат параклиса. Всичко било спокойно, неразбулените тайни спели своя многовековен сън.

image

 Посветен е на св. Апостол Матей. Преживял е драматичните борби между Римокатолицизма и Реформацията. Манастири и църкви са били разрушавани, опожарявани и разграбвани. Параклисът Рослин, макар и трудно е оцелял да днес, въпреки съдбовните превратности. Дори Кромуел го е пощадил! Защо ли? Какво ли го е накарало? И това е една от загадките.

image

Тази заспала идилия се променя след издаването през 2003г. на романа на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" ("Da Vinci code"). Изведнъж Рослин и параклисът са обсадени от милиони туристи, жадни да предприемат същото загадъчно изследване като героите на книгата.

imageimage

Все пак - трябва да се отбележи, че голяма част от информацията за капелата в романа е исторически некоректна. И книгата и създаденият през 2005 г филм, ползват старинния храм, съобразно своите цели за развитието на сюжета. Нещо като фон на част от увлекателната история.

imageimage

В действителност съдбата на параклиса е далече по-интересна и тайните му не са напълно разкрити. Проучванията и реставрациите продължават.

image

imageimage
Рослин е наричан“катедрала на символите” и “градина от камък”. Споровете за значенията и смисъла на келтската дума не стихват и днес.Падащ камък от небето, древно знание, езеро, блато... и още и още... Символи бликат и ни изненадват отвсякъде.

image

imageimage

Синкретично се преплитат знаци от различни религии и дори от уж забравеното езичество.
Стъклописите на Rosslyn Chapel са обкръжени от мистериозни образи. Вихрят се всякакви теории, което не е странно за църква на 600 години. Мяркат се духовете на сър Уилям Синклер - първостроителят, на рицарите-тамплиери. Някои предполагат, че Светият Граал и дори Тялото Христово почиват в дълбоките подземия...

image

Интериорът на храма е с богата пластична изработка. Ангели с разтворени книги и свитъци от древни и  писания, ангели-закрилници, ангели-музиканти.

imageimageОткроява се и образът на Луцифер - паднал и вързан или пък - с кръст, носител на непозволеното знание...


image

Дяволът и двойката любовници, Мойсей с рогата и скрижалите...

imageimage

Образи от бита - мъж или пък жена, която спасява гъската си от лисица...

imageimage
Разнообразна растителност в причудливи извивки, рози, цветя, разкошно орнаментиран каменен килим.

image

Посмъртната маска на шотландския герой Роберт Брус

image

Символика в ритъма и подредбата на отделните елементи.
 Растения от Америка  като царевица и алое, ни отправят към историята на рода Синклер, към Хенри Синклер- Мореплавателя, който през 1398 г. стигнал до Америка със своите кораби... Така ли е било наистина? Тези растения са били непознати  в Европа по време на строежа на параклиса.

imageimage

Храмът е строен точно 40 години, колкото време Мойсей е водил
еврейския народ през пустинята.
Истории за древноегипетските строители на храмове и пирамиди, тамплиери, чираци, майстори и масони... Мярка се и призрачният образ на Бялата дама... Всичко е преплетено в загадъчен орнамент.

image

Дали в подземията лежат телата на Храмовите рицари, дали не са донесли от Божи гроб или от Франция и скрили там Чашата с Христовата кръв - все още си остава загадка.

imageimage
"Любовта побеждава смъртта" е изписано на лентата на Ангела в ляво...
Една от новите теории обяснява, че идеята на това скулптурно великолепие е да разкаже за различните етапи на човешкия живот. Красотата струи от всякъде! Нищо не се повтаря, ритъмът е запазен, но елементите му се менят на всяка крачка.

image

image

image

imageimage
Гербът и Ангела на рода Синклер

image

image

Архитрава на седемте смъртни гряха и на седемте добродетели

image

"FORTE EST VINUM, FORTIOR EST REX, FORTIORES SUNT MULIERES:
SUPER OMNIA VINCIT VERITAS. "
"Виното е силно. Кралят е по-силен. Жените са още по-силни. Ала Истината побеждава всичко."

image

image
image
Сър Уилям Синклер поставя този надпис на латински в близост до известната Колона на Чирака.

image

Това пък е Колоната на майстора.
Легендата разказва, че майсторът - архитект, каменоделец и строител отишъл в Рим за наставления и оставил чирака си да наглежда работите. Чиракът издялал изкусно прекрасна колона, с която затъмнил славата на майстора си, който пък от завист го убил. Като сравняваме - и двете колони си имат достоинства, но тази на чирака е безспорно по- интересна. Освен това - базата й е декорирана с дракони. Голяма роля играе този митичен звяр в човешкия живот!

image

Понякога около нея може да се забележи и дори да се снима и тайнствената Бяла Дама. Ясно се вижда отляво на колоната.

imageimage


Образите на Зеления човек са навсякъде из църквата. Те символизират прераждането и плодородието и са отглас от древните езически времена. Наброяват повече от сто!

image

По обяд, през лятното и зимното слънцестоене, лъч светлина се насочва и преминава точно през  витража на голямата розета и къпе вътрешността на параклиса в розова светлина.

imageimage


Да се разходим мълчаливо из този красив храм...

imageimage


Параклисът  и земята около него са собственост на сегашния граф на Рослин. Той не позволява да се надникне в подземието, но е разрешил известно сканиране. Показали са се образи на легнали рицари в доспехи. Загадката продължава!

Историята и символиката на капелата Рослин са много по-интригуващи от всички съвременни интерпретации... Колкото повече се вглеждаш и замисляш, толкова повече въпроси си задаваш! Какво ги е водило? Какво ги е тласкало?
Вяра, но и дълбока мисъл и блестящо творческо въображение!
Гениалната лудост на човешкия дух, гонен от вечния въпрос "Защо съм тук и какво има после?"

imageimage
Като правило - възвишената идея винаги намира последователи, винаги се формира група от съмишленици, която твори вдъхновено и оставя за поколенията шедьоври. Примери - много - и Ехнатон с неговата Амарна и Перикъл с Патренона, и Лоренцо Медичи с неговия артистичен кръг от гении, и Франсоа I с Леонардовия Шамбор...
Всичко се движи от това между ушите или в сърцето. Кой знае... Или се диктува някъде от горе?

imageimage

imageimage

Вляво е Витлеемската звезда и сцени от Рождество
Каменната Библия са наричали капелата Рослин.

imageimage

Един вглъбен в молитва Ангел и вързаният с главата надолу Луцифер... Падналият носител на Светлината, низвергнат и завързан.

Родът Синклер (SaintClair) e получил тези владения от Вилхелм
Завоевателя. И те са нормански благородници като него. Казват, че никога не са били тамплиери, но са се сражавали като рицари в кръстоносните походи за освобождаване на Светите земи.
Знае ли някой със сигурност?

image

  Предполага се, че това  е образът на първият Вилхелм от рода, установил се в Шотландия. Разказва се, че е донесъл частица от Светия кръст след поход към Светите земи.
Друга история пък разказва, че носещата Св.Кръст е кралица Маргарет, която язди зад рицаря. Той я е съпровождал от Унгария като бъдеща съпруга на Малкълм Кенмор, крал на Шотландия през 1070г. Като гледам личицето на принцесата -  не е на повече от 10-12 години.

image

Един от потомците им през 18-ти век - също Уилям Синклер е избран на високия пост Велик Майстор на Шотландската ложа. Намирам, че прадядо и правнук имат доста общи черти.

imageimage
Вече излязохме навън. Да хвърлим последен поглед на параклиса Рослин...

image

И още една тайна, поне за мен :)

image


  Винаги ми е било загадка - защо принцесата държи змея на каишка като покорно кученце, докато св. Георги безстрашно го убива? Мистерия! Но за това - може би - друг път. Или пък ако някой знае...

image

Как щях да забравя! Това е надгробният камък на сър Уилям, на който пише, че е бил тамплиер. Съвсем се обърках. На кого да вярвам?
******************
В много от арките има вградени "музикални кутии". Някои хора вярват, че това е таен код, който още не е дешифриран. Вторият клип е изграден на база на тези странни звуци.
*******************


И аз се заразих от идеята за клипове. Ето:


Снимките са от Интернет
И - хубаво лято на всички! Време е за море:)))

Гласувай:
63Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - Тилииии. . . . страхотен текст и п...
09.07.2010 07:10
Тилииии.... страхотен текст и представяне! Какво да пиша.... ще има да се връщам още доста време на тези снимки. Хм... за змея, земята там също е странно нарисувана - суха, като каменна земя, на която на карета има пръст или трева, но стояща странно. И в нея, точно по средата, под предното копито на коня, има бял елемент, напомнящ еврейската буква Бет... Хехе... потеглихме на лов за символи :)
цитирай
2. tili - Май случайно попаднах на
09.07.2010 09:58
твоята тематика, Принце:)) Всъщност - не е случайно. Винаги се интересувам от приказното и загадъчното в нещата. Ако няма такова си го измислям, хехе... Някак си такива хора като сър Уилям, ШахДжахан, Лудвиг Баварски - луди строители на прекрасни постройки ме карат да си мисля, че човекът е нещо много по-голямо от собствената му представа за него.
А за иконата - в православният вариант има и един замък, а краля и кралицата стоят горе и подават ключ на победителя, който е на бял кон разбира се! А "невинната" принцеса си държи Змея (Дракона) за каишката. И винаги е с червена дрешка, хахах:))
Символ до символа, да...
цитирай
3. nicodima - Тили, това ми е за утрешното кафе!
09.07.2010 10:25
Ако го разгледам сега, рискувам нищо да не свърша : )...
Поздрави и до утре!
цитирай
4. tili - Става! :)))
09.07.2010 10:31
nicodima написа:
Ако го разгледам сега, рискувам нищо да не свърша : )...
Поздрави и до утре!


Бачкай си сега, привет!
цитирай
5. pontis - звучи ми като идеалното място за следваща среща на блогъри ..
09.07.2010 10:51
липсва му само малко повече душа ...:))
цитирай
6. tili - Не съм мислила в този план:)))
09.07.2010 10:56
pontis написа:
липсва му само малко повече душа ...:))

Но - защо пък не!
За мен си е една приказка за човешкия дух. Къде ли обитава душата???
цитирай
7. injir - Изключително интересно предст...
09.07.2010 11:01
Изключително интересно представено. Много загадъчно местенце!
цитирай
8. razkazvachka - Възхитена съм!
09.07.2010 11:39
Пипнала си инфото яко - ако знаеш колко ми трябваше един нагледен пример как се прави интелигентен туризъм!
цитирай
9. ran - Представата
09.07.2010 13:25
за жената като за демон в Корана - това ми хрумна докато гледах иконата. Красотата, облечена в червената рокла на страстта. Драконът тогава трябва да е Съблазънта - като го гледам е женски :) Непорочният рицар, разбира се, не се поддава на чара женски. Мъжествено и непоколебимо :) Защо, обаче, след него идва мътната вълна на хаоса? А православните са направили следваща стъпка, предавайки ключа на Властта в ръцете на Непорочността. Предполагам, православният вариант не включва черната вълна ;)
Няма начин тамплиерите да не са били завладяни от ледения чар на Непорочността. Дори си намерих, ъъъ, доказателство ;)
"Виното е силно. Кралят е по-силен. Жените са още по-силни. Ала Истината побеждава всичко."

Хванах се за иконата, защото въображението ми блокира пред каменото великолепие. Този път ти ми зададе много теми за размисъл :)))))))))))
цитирай
10. tili - Здравей, injir:)))
09.07.2010 13:28
injir написа:
Изключително интересно представено. Много загадъчно местенце!


Да се позалуташ из тези местенца, а? И за почивка да си събереш акъла на една биричка в една от двете кръчми, хахах! Може и да стане някога ако е писано...
цитирай
11. tili - Леле, днес само похвали
09.07.2010 13:30
razkazvachka написа:
Пипнала си инфото яко - ако знаеш колко ми трябваше един нагледен пример как се прави интелигентен туризъм!


от добрите писатели тук виждам. Туризъм се прави с мерак, инфо и доза здрав скептицизъм :)))
цитирай
12. pegas08 - Охооо, мехлем за душата!
09.07.2010 13:35
Супер си! Ще те крада!
цитирай
13. tili - И това ми е хрумвало.
09.07.2010 13:36
ran написа:
за жената като за демон в Корана - това ми хрумна докато гледах иконата. Красотата, облечена в червената рокла на страстта. Драконът тогава трябва да е Съблазънта - като го гледам е женски :) Непорочният рицар, разбира се, не се поддава на чара женски. Мъжествено и непоколебимо :) Защо, обаче, след него идва мътната вълна на хаоса? А православните са направили следваща стъпка, предавайки ключа на Властта в ръцете на Непорочността. Предполагам, православният вариант не включва черната вълна ;)
Няма начин тамплиерите да не са били завладяни от ледения чар на Непорочността. Дори си намерих, ъъъ, доказателство ;)
"Виното е силно. Кралят е по-силен. Жените са още по-силни. Ала Истината побеждава всичко."

Хванах се за иконата, защото въображението ми блокира пред каменото великолепие. Този път ти ми зададе много теми за размисъл :)))))))))))


Тълкуванието ти е перфектно. И все пак остава едно зрънце съмнение в "невинността".
И не бях забелязала, че драконът (Змея) е женски. Това пък... знам ли??? ;-)))))))))))
Вечните теми имат и вечно развитие. Сега нямам време за поетични цитати.
Привет, ran :)))))))))))
цитирай
14. tili - ;-)))))))))))))) Пегасе!
09.07.2010 13:39
pegas08 написа:
Супер си! Ще те крада!


Само да си посмял да ме предизвикваш стихотворно, та да се излагам стихоплетски из блога!!!
Чета аз, чета!
цитирай
15. loli - Тили, и всичко това е дело на творческия човешки гений !
09.07.2010 15:56
А знаеш ли защо принцесата държи змея на каишка? Защото жената е велика възпитателка на мъжа, дори той да е в образа на змей..Тя го е моделирала и той покорно й служи и я обича, като малко добро кученце...:)))
Привет, с усмивки!:)))
цитирай
16. ran - Тогава на вечните теми :)
09.07.2010 16:03
"Чудовищата са реални. И призраците - също.
Те живеят вътре в нас и, понякога, те побеждават." - Стивън Кинг
Чудовището, което е във всеки от нас, понякога изпълзява от душата-пещера. То е рептилийно-двуполово (безполово) и е дало възможност на художника да покаже два вида отношение - на Мъжкото и на Женското начало. Каишката и червената дреха показват по-съвършен начин на контрол. Загатват, че Чудовището може да бъде извеждано по желание и, след това безпроблемно скривано. Докато мъжкия начин включва пълно бойно снаряжение и незабавно, дистанцирано убийство. Невинен тук е само конят, макар, че формата на опашката му, напомня една друга опашка :)
Безпокои ме двойствеността - дали опасност от черната буря е причина за убийството или тя просто чака, за да се разрази след това?
Привет, Привет! :))
цитирай
17. malkiatprintz - Нищо случайно няма, Тили :) Права ...
09.07.2010 17:39
Нищо случайно няма, Тили :) Права си, че човек е нещо доста по-голямо, но интересното е, че очевидно трябва поне малко от малко да е луд, за да се прояви по-пълно. Друг е въпросът доколко тази лудост е наистина лудост. Готина трактовка е дал Ран. Очевидно драконът е привързан към женската красота (а може би е обратното: драконът я води, като й е поверил каишката... тук правя алюзия с "Дяволът" - ХV голям аркан от таро, където мъж и жена са оковани към неговия трон). От друга страна, ако направим аналогия между мътната вълна и кулата с царя и царицата, които дават ключа, дали пък не става въпрос за едно и също нещо - съблазънта на величието и почестите (което пък ме препраща към следващия, ХVІ аркан - "Кулата"). От друга страна, девойката с каишката и вълната/кулата са обикновено в двата края на картината, а драконът и св. Георги са по средата, което може да даде следното тълкувание:
Предупреждение към Непорочността, която воюва със злото, за дебнещите две заплахи: да падне под властта на страстта или да се подлъже по унищожителна слава. :) Ако добавим,че бет символизира дом, и е разположен в центъра, това може да означава, че там, по средата е домът на рицаря, далеч от двете изкушения, центриран в битката със злото :)
цитирай
18. monaliza121 - Прочетох с голямо удоволствие.:)
09.07.2010 18:10
Поздравления за интересния постинг!
цитирай
19. tili - Ето едно добро женско тълкувание.
09.07.2010 22:27
loli написа:
А знаеш ли защо принцесата държи змея на каишка? Защото жената е велика възпитателка на мъжа, дори той да е в образа на змей..Тя го е моделирала и той покорно й служи и я обича, като малко добро кученце...:)))
Привет, с усмивки!:)))


Но защо се оставя да го убият? Дали грубата и първична страст е некултивирана и неподвластна на истинското изкуство и изтънчени наслади на духа и трябва да бъда унищожена? Или доброволно да се оттегли? Знаем, че св.Георги е християнският еквивалент на Аполон. А той е водач на деветте музи, кара житата да зеленеят и зреят - бог на култивираните наслади. на ритъма, римата, сцената, музиката, словото,на историята, на светлината, на пролетта, а не на атавистичните духовни пещери. На таинството на реда. Каквото има в Рослин.
Лека вечер, loli!!!
цитирай
20. magnoliya - Гледах, гледах
09.07.2010 22:44
и се чудих на човешкия гений, който е направил толкова красиви фигури в този параклис. Не зная параклис ли е - това е нещо огромно и много красиво. Пак ще се връщам, много ми е интересно! Лека вечер!
цитирай
21. tili - Няма черен облак в православната икона.
09.07.2010 23:05
ran написа:
"Чудовищата са реални. И призраците - също.
Те живеят вътре в нас и, понякога, те побеждават." - Стивън Кинг
Чудовището, което е във всеки от нас, понякога изпълзява от душата-пещера. То е рептилийно-двуполово (безполово) и е дало възможност на художника да покаже два вида отношение - на Мъжкото и на Женското начало. Каишката и червената дреха показват по-съвършен начин на контрол. Загатват, че Чудовището може да бъде извеждано по желание и, след това безпроблемно скривано. Докато мъжкия начин включва пълно бойно снаряжение и незабавно, дистанцирано убийство. Невинен тук е само конят, макар, че формата на опашката му, напомня една друга опашка :)
Безпокои ме двойствеността - дали опасност от черната буря е причина за убийството или тя просто чака, за да се разрази след това?
Привет, Привет! :))


Но пък Змеят не излиза от пещера, а от чисто езеро. Дали това не е символ на прераждането - еквивалент на елевзинските мистерии, на митраизма и на св. кръщение? Позволяваш на непорочността да те доведе до Голготата на твоите низки страсти, да приемеш чрез смъртта един вид ново раждане и пречистване от греховете.
Доброволно, без принуда. Смертию смерт поправ... което ни очаква - и вярващи и не вярващи.
Конят е инструмент и като такъв е невинен, разбира се! :))) Опашка-змия? Да!
И на теб привет!
цитирай
22. tili - Не е много голямо, Магнолия.
09.07.2010 23:42
magnoliya написа:
и се чудих на човешкия гений, който е направил толкова красиви фигури в този параклис. Не зная параклис ли е - това е нещо огромно и много красиво. Пак ще се връщам, много ми е интересно! Лека вечер!


Просто е наситено и богато на изкуство, което отразява определено мислене и идеи.
Привет и на теб!
цитирай
23. tili - Здравей и ти Монализа:)))
09.07.2010 23:50
monaliza121 написа:
Поздравления за интересния постинг!


Хубаво е, че намина!
цитирай
24. tili - Не знаех, че "бет" символизира дом.
10.07.2010 00:05
malkiatprintz написа:
Нищо случайно няма, Тили :) Права си, че човек е нещо доста по-голямо, но интересното е, че очевидно трябва поне малко от малко да е луд, за да се прояви по-пълно. Друг е въпросът доколко тази лудост е наистина лудост. Готина трактовка е дал Ран. Очевидно драконът е привързан към женската красота (а може би е обратното: драконът я води, като й е поверил каишката... тук правя алюзия с "Дяволът" - ХV голям аркан от таро, където мъж и жена са оковани към неговия трон). От друга страна, ако направим аналогия между мътната вълна и кулата с царя и царицата, които дават ключа, дали пък не става въпрос за едно и също нещо - съблазънта на величието и почестите (което пък ме препраща към следващия, ХVІ аркан - "Кулата"). От друга страна, девойката с каишката и вълната/кулата са обикновено в двата края на картината, а драконът и св. Георги са по средата, което може да даде следното тълкувание:
Предупреждение към Непорочността, която воюва със злото, за дебнещите две заплахи: да падне под властта на страстта или да се подлъже по унищожителна слава. :) Ако добавим,че бет символизира дом, и е разположен в центъра, това може да означава, че там, по средата е домът на рицаря, далеч от двете изкушения, центриран в битката със злото :)

Има един сън на Юнг, в който той сънува негова пациентка, с дразнещо го лековато облекло и поведение.Което е будело в него непрофесионални щения, въпреки волята му. Вижда я недосегаема на върха на висока кула, а той - в подножието й. Тогава осъзнава, че неговото пренебрежения към вида и предполагаемата й вулгарна същност му пречат да прозре истински добрия човек вътре в нея. Стига се да преодоляване на предразсъдъците му и до излекуването й. Срутване на Кулата.
Няма идеални хора, но има идея за идеални рицари. Какво ли става след убийството на Змея (злото, страстите). Каква ли е съдбата на Дамата и Рицаря? Май приказките на Шехеразада ни дават по-верен отговор. Но и в Библията има доста примери за избор по целесъобразност
цитирай
25. helios - Тили, благодаря за страхотния постинг!
10.07.2010 00:16
Утре продължавам...:)
Поздрави!
цитирай
26. tili - Добре дошла, Слънчева!
10.07.2010 00:32
helios написа:
Утре продължавам...:)
Поздрави!

И утре - също! :)))
цитирай
27. malkiatprintz - Не бях чувал историята за този сън, ...
10.07.2010 00:44
Не бях чувал историята за този сън, но е факт, че се подвеждаме по външността, а "същественото е невидимо за очите".
Струва ми се, че идеите също не могат да бъдат идеални, доколкото са формулирани от неидеални хора. Какво става след убийството на Змея... А дали е убит и дали изобщо може да бъде убит? Това е виждане от една отминала вече епоха, което май не е дало задоволителен резултат.
цитирай
28. jones - не разбирам...
10.07.2010 00:52
... какво имате против Дан Браун. Естествено, че романът му е художествено произведение и той има право да променя лица, места, събития... самият аз извървях Пътя на просвешението по "Шестото клеймо" неотдавна. Още не съм пуснал снимки и разкази по моето си пътешествие. Убедих се лично, че писателят си съчинява доста неща, но това е правото на един автор. Той пише роман, не дисертация....
цитирай
29. tili - Да, както казва ran- извеждаме чудовището
10.07.2010 01:02
на каишка и след това го скриваме. Но дали е безпроблемно?
Идеите за доброто и злота са вечни, не можем да се измъкнем от този дуализъм. Само сме станали по-цинични и опростени в чувствата и морала си. Работи или не работи на битиен план, а душата си иска своето! Затова харесвам символиката - защото е за посветени. Може да прикрие и разкрие важни неща с финес и красота. Като изкуството, например.
Лека нощ:)
цитирай
30. tili - С удоволствие ще разгледам и
10.07.2010 01:08
jones написа:
... какво имате против Дан Браун. Естествено, че романът му е художествено произведение и той има право да променя лица, места, събития... самият аз извървях Пътя на просвешението по "Шестото клеймо" неотдавна. Още не съм пуснал снимки и разкази по моето си пътешествие. Убедих се лично, че писателят си съчинява доста неща, но това е правото на един автор. Той пише роман, не дисертация....


проследя пътя на един съвременен пилигрим! Не упреквам в нищо Дан Браун, но запазвам за себе си правото на преценка. Харесвам добри и плодовити съчинители, но склонността ми е към друг вид литература. Всеки с вкусовете си, нали?
Лека нощ!
цитирай
31. jones - Светата кръв и Свещеният Граал...
10.07.2010 01:16
... ли е другият вид литература? Ще намериш толкова поддръжници на нея, колкото и противници. Противниците обичайно са хора с научни степени и сериозни изследователи. Естествено книгата на Бейджънт и компания, която и аз харесвам, защото я четох още доста млад, също както тази на Браун е написана за пари, за разлика от сериозните научни трудове. Нека си го кажем честно - страстите са си страсти, но парите са номер едно и винаги ще бъде така.
цитирай
32. tili - Харесвам и тях и Умберто Еко и
10.07.2010 01:27
Орхан Памук и някои други, когато става дума за литература, която е предизвикателство за собствената ти култура. Без излишни ( според мен) сюжетни ходове. Дан Браун пише по-скоро киносценарии, отколкото друго. В което няма нищо лошо. И популяризира важни артефакти сред среди, които иначе така и няма да знаят, че ги има. Това също е добре, нали? Градовете, хотелите, музеите и касите се пълнят, бизнесът върви. А за парите - всеки труд заслужава признание, но то не винаги зависи от качеството му. Пазар, какво да се прави!
цитирай
33. hikma - "Красотата струи от всякъде!"
10.07.2010 10:42
Голям постинг, поздравления tili, толкова много красота и символика на едно място, направо фантастично... :) А на морето, знам, че ще си прекараш чудесно, :) поздрави от сърце!
цитирай
34. tili - Здравей, hikma:)))
10.07.2010 11:24
hikma написа:
Голям постинг, поздравления tili, толкова много красота и символика на едно място, направо фантастично... :) А на морето, знам, че ще си прекараш чудесно, :) поздрави от сърце!


Радвам се на твоята оценка. Ти като математик обърна ли внимание на втория клип? Дали е истина или тези неща могат да се получават случайно и произволно без да са замислени нарочно? Загадка, поне за моята технологично проста душа ;-))))))))))
А морето, ех, морето... Както дойде.
цитирай
35. loli - Само допълвам от речника на принцеса Лъчезария..:))
10.07.2010 14:29
loli написа:
А знаеш ли защо принцесата държи змея на каишка? Защото жената е велика възпитателка на мъжа, дори той да е в образа на змей..Тя го е моделирала и той покорно й служи и я обича, като малко добро кученце...:)))
Привет, с усмивки!:)))


ЧАР – Частен Апарат за Репресии.
Основното и единствено средство за убеждаване, което притежават принцесите. За принцесешкия ЧАР почивка няма и още не се е намерил някой, който да му устои. Членове на ЧАР са верните на принцесите огнедишащи Дракони и триглави Змейове.:))
цитирай
36. tili - Хахаха :)))))))
10.07.2010 14:56
loli написа:
loli написа:
А знаеш ли защо принцесата държи змея на каишка? Защото жената е велика възпитателка на мъжа, дори той да е в образа на змей..Тя го е моделирала и той покорно й служи и я обича, като малко добро кученце...:)))
Привет, с усмивки!:)))


ЧАР – Частен Апарат за Репресии.
Основното и единствено средство за убеждаване, което притежават принцесите. За принцесешкия ЧАР почивка няма и още не се е намерил някой, който да му устои. Членове на ЧАР са верните на принцесите огнедишащи Дракони и триглави Змейове.:))


Така си е!!!
цитирай
37. nicodima - Добре ми дойде в мрачния следобед : )...
10.07.2010 16:43
Наслада за душата и въпросителни за ума...
Поздрави, Тили, чудесен текст и подбрани снимки, подсилващи мистичното усещане...
цитирай
38. loli - Е па, спор нЕма! Айде шопе, шопе..
10.07.2010 18:23
пак при мЕне тропа..:)
цитирай
39. tili - Радвам се, че си
10.07.2010 19:00
nicodima написа:
Наслада за душата и въпросителни за ума...
Поздрави, Тили, чудесен текст и подбрани снимки, подсилващи мистичното усещане...


харесала постинга! Става за едно кафе, нали ;-)))
цитирай
40. tili - Принцеса на мегдана тропа
10.07.2010 19:02
loli написа:
пак при мЕне тропа..:)


шопско Оро :))) А Змеят наднича от гората, зашеметен от нейния ЧАР, хихих, чудничко ;-)))
цитирай
41. haralanov - Здравей,tili
10.07.2010 19:40
Светият Граал е по- скоро заровен някъде около моето село отколкото някъде около замъка Рослин.Не се шегувам!
цитирай
42. tili - Здравей и ти haralanov :)))
10.07.2010 19:53
haralanov написа:
Светият Граал е по- скоро заровен някъде около моето село отколкото някъде около замъка Рослин.Не се шегувам!


Мисля, че ние с теб и всеки християнин носи частица от Христовата кръв. С Причастието. Поне Духът ни се дава с кръщението, нали?
Хубава вечер !!!
цитирай
43. loli - Тили, питам се само, как на този нежен пост..
10.07.2010 20:00
този змей-горянин, ми проведе такъв диалог?
Какъв нарцис, какъв егоист..!!
На него да му е гот, а че ми разваля префинения пост - не го е еня!!
Дръж се Лоли, шоп те гази!!
цитирай
44. eien - Тили, въпреки че съм била тук като турист, има детайли, които съм пропуснала,
12.07.2010 03:41
сега научих някои нови неща.
Ето затова обичам да чета интересни, интелигентни и красиво списани постинги!
Благодря Ви!
цитирай
45. tili - 44. eien - Тили, въпреки че съм била тук като турист, има детайли, които съм пропуснала,
12.07.2010 09:40
Благодаря за оценката, eien! Леко ти завиждам, че си успяла да видиш с очите си това чудо! Затова уважавам фотографите - пказват ни нещо, кито не виждаме или не забелязваме.
Привет!
цитирай
46. scarlety - Изумително!
14.07.2010 06:21
Страшна красота и интересна информация,поднесена по интелигентен начин!
На моето състояние му се вика: Да останеш с отворена уста!:))
Поздрави,Тили!:)
цитирай
47. inel379 - Възхитена съм!
21.07.2010 13:38
Едно толкова деликатно докосване до познанието!
Обичам загадките! И изненадите също!
Твоята меркурианска въдица ме зариби страхотно!:)
Чудесен гид си към красоти и тайни!
Истината побеждава всичко, ако я открием!
Гениалната лудост на човешкия дух никога не се отказва!
Не мисля, че Умберто Еко и Дан Браун са сравними в случая...
А пред женската воля, май змеят е безсилен!:)
Благодаря за вдъхновението, скъпа Tili!
Хубаво лято и на теб желая!:)
цитирай
48. tili - Със зачервени от похвалите уши,
21.07.2010 14:09
inel379 написа:
Едно толкова деликатно докосване до познанието!
Обичам загадките! И изненадите също!
Твоята меркурианска въдица ме зариби страхотно!:)
Чудесен гид си към красоти и тайни!
Истината побеждава всичко, ако я открием!
Гениалната лудост на човешкия дух никога не се отказва!
Не мисля, че Умберто Еко и Дан Браун са сравними в случая...
А пред женската воля, май змеят е безсилен!:)
Благодаря за вдъхновението, скъпа Tili!
Хубаво лято и на теб желая!:)


искам само да уточня, че и през ум не миминава да сравнявам Еко и Браун.Всеки си копае собствената нива. Плодовете са с различен вкус и всеки избира според собствения си, нали? То и "Води ме в някоя квартална кръчма" на Маргарита Петкова го направиха на чалга-текст, нали?? :))
Хубаво е лятото, поне засега...
цитирай
49. dbi - Хвала !
22.07.2010 23:10
Лепа Тили !:)))))
цитирай
50. sestra - Толкова специален постинг, Тили,
24.07.2010 23:55
толкова богат, след толкова въпроси ще идвам :)
цитирай
51. tili - Благодаря, кавалер dbi
25.07.2010 20:23
dbi написа:
Лепа Тили !:)))))


;-))))
цитирай
52. tili - Загадка си е, Сестро
25.07.2010 20:24
sestra написа:
толкова богат, след толкова въпроси ще идвам :)

и до ден днешен и все по-загадъчно става...
цитирай
53. sestra - Параклисът е загадка на загадките,
26.07.2010 23:11
а за картината на Учело се замислих и ще добавя, ако позволиш лаишки поглед. Като имаме предвид любовта му към линейната перспектива и страстта му към многобройни експерименти с нея, според мен причината е композиционна.
цитирай
54. lila - възхитително!
26.07.2010 23:23
ама и аз...да ида до Единбра и да не зная за тази прелест...тюх.
цитирай
55. tili - Да, и това е възможмо,
27.07.2010 08:57
sestra написа:
а за картината на Учело се замислих и ще добавя, ако позволиш лаишки поглед. Като имаме предвид любовта му към линейната перспектива и страстта му към многобройни експерименти с нея, според мен причината е композиционна.

въпреки, че и на православната икона (с обратна перспектива) е изобразена подобна история - Змеят на каишка :)) Има някаква митологична основа тази история, но още не мога да я достигна.
цитирай
56. tili - Да, жалко е, защото
27.07.2010 08:59
lila написа:
ама и аз...да ида до Единбра и да не зная за тази прелест...тюх.


капелата е малка и ако не се заплесваш много, разглеждането не отнема много време. Но пък да вдъхнеш атмосферата... И да докоснеш, само да докоснеш...
цитирай
57. kasnaprolet9999 - Много интересен постинг,
27.07.2010 21:45
интригуваща стара история и красива архитектура, бравоТили, звучи като приказка, а аз от малка си падам по истинските.Поздрави!!!
цитирай
58. tili - Нали, Пролет мила?
27.07.2010 21:51
kasnaprolet9999 написа:
интригуваща стара история и красива архитектура, бравоТили, звучи като приказка, а аз от малка си падам по истинските.Поздрави!!!


Дали и твоите арабски замъци ще крият тайни след 600 години? Нищо чудно, загадката как са построени си стои отсега ;-))) Все си е приказка или одумка поне, хехе;)
цитирай
59. sestra - Според "Златна легенда"
28.07.2010 08:22
от 13 в. на Иаков Ворагински принцесата е била поредната жертва на змея, дъщеря на управителя на града. Св. Георги идва до езерото, където живеел самия змей да си напои коня. Научавайки актуалните събития от самата принцеса, решава да се помоли чудовището само да му дойде в краката. И така става. След кратка битка и обезсилване на змея, Св. Георги го връзва на каишка и дава на принцесата да го води в града "като послушно кученце". Там всички при тази гледка са готови да чуят от него християнска проповед и да приемат кръщението. След това убива змея.
Това прочетох в "Митове на народите"
цитирай
60. tili - 59. sestra - Според "Златна легенда" 08:22
28.07.2010 10:19
Браво на теб! Истински копач-изследовател си ;))) Добра находка е тази легенда в християнски стил. Аз все пак си мисля, че коренът е по-древен. И съвременен също. Змеят е образът на "лошото момче", в което се влюбват младите момичета. То започва да се променя към добро под влияние на чистата любов, но обществото не приема тази връзка по никакъв начин. И накрая побеждава "добрия юнак", адмириран от мама и тати :))) Ако си спомним "Шибил" и още много други истории. А пещерата, езерото (водата) са си символи на секса. Така си мисля понякога. Иначе - св.Георги е велик светец !!!
цитирай
61. sestra - Ами, да,
28.07.2010 11:57
наистина, легендата се свързва още с мита за Андромеда, а има и препратки към исляма, както знаем - и към циганските предания. Легендата, която цитирам си е изцяло в духа на средновековното християнство. Това, което мислиш за символите също подкрепям, разсъждавайки така. Св. Георги явно е велик светец, но и митологичен образ...
цитирай
62. tili - Ние май ще стигнем близо до корена:)
28.07.2010 12:19
sestra написа:
наистина, легендата се свързва още с мита за Андромеда, а има и препратки към исляма, както знаем - и към циганските предания. Легендата, която цитирам си е изцяло в духа на средновековното християнство. Това, което мислиш за символите също подкрепям, разсъждавайки така. Св. Георги явно е велик светец, но и митологичен образ...


Не зная на какъв принцип християнските светци се свързват с древните божества. Напр. св.Марина (тачена най-много по морето) е с първообраз Кибела - тракийската боиня на земята. Затова св.Марина се изобразява с по-тъмно лице.
Св. Георги е и Аполон в качеството му на земеделски бог - покровител на житата, зеленото, пролетта. Има и такива народни песни. А Аполон е също един от най-древните богове със сестра си-близначка Артемида - олицетворение на ловците и събирачите(земеделците). Странно само защо мъжът е земеделец, а ловецът - жена??? Като принцесата, уловила змея ;)Онези хора от неолита са нямали писменост. Толкова ли е устойчива устната памет, да се чудиш!!! Май наистина всичко изречено си остава някъде там в ефира и който има сетива го долавя.
Изобщо като надникна в тази древна символна бездна и свят ми се завива от догадки и фантазии ;-)))
цитирай
63. sestra - О, и на мен също!
28.07.2010 12:59
Мисля си, че това за срастването на светците от християнството с древните светила си има просто обяснение някъде в първите векове на християнството, когато Византийската империя се е разпростирала - приобщавали са старите божества, грубо казано.
"Странно само защо мъжът е земеделец, а ловецът - жена??? Като принцесата, уловила змея ;)", казваш. Пак грубо изразено - матриархат... Много неща сигурно са наложили изравняването на половете и като последствие - подтискането на жените в големи периоди от време, но мисля, че много хора имат превратно и недостоверно разбиране за половете в наши дни.
цитирай
64. tili - да, много е подредена историята,
28.07.2010 15:30
а има такива съблазнителни потайни кътчета, където човек може да приседне тихичко, да си представи, помечтае, а защо не - и да си спомни :)))
Благодаря ти за хубавите коментари, Сестра, удоволствие е за мен!!!
цитирай
65. sestra - Благодаря ти, Тили,
29.07.2010 20:37
че ми даде повод да се позанимавам с тези тайни кътчета и заедно да подочуем нещо, или да си спомним...:)
цитирай
66. анонимен - Шотландия
06.08.2010 22:13
"Ключът на Хирам" от Кристофър Найт и Робърт Ломас е книгата в която може да се научи много за РОСЛИН.
Бях в Шотландия на обиколка с кола.Няма друга такава страна.
цитирай
67. tili - Ще я потърся Ан66.
07.08.2010 02:55
анонимен написа:
"Ключът на Хирам" от Кристофър Найт и Робърт Ломас е книгата в която може да се научи много за РОСЛИН.
Бях в Шотландия на обиколка с кола.Няма друга такава страна.


Радвам се, че има и други, които се очароват от тези легенди и места:)))
цитирай
68. magicktarot - Привет, Тили!:) Радвам се, че попаднах на този ти постинг!
24.07.2011 13:12
Нямам какво да добавя, само ще кажа, че винаги съм се чудила как още със "Светата Кръв..." не се възбуди интересът към този параклис... Май всичко е въпрос на реклама и "масовка". "Светата Кръв...", колкото и да е известна, явно не са я направили достатъчно известна... А и тя не е тип масово четиво... Поздрави!:)
цитирай
69. tili - Здравей, Маджик:)
24.07.2011 16:06
magicktarot написа:
Нямам какво да добавя, само ще кажа, че винаги съм се чудила как още със "Светата Кръв..." не се възбуди интересът към този параклис... Май всичко е въпрос на реклама и "масовка". "Светата Кръв...", колкото и да е известна, явно не са я направили достатъчно известна... А и тя не е тип масово четиво... Поздрави!:)


Радвам се, че се отби! Постът е малко и по твоята част.
Хубаво лято:)))
цитирай
70. get - - Уважаема Тили - от доста време ме интригува тази картина ...
25.07.2011 11:14
http://tili.blog.bg/photos/69416/original/st-george-15.jpg - която си постнала в блога си !!

- Най-интерессното че същата тематика съществува и в "ххристиянската" иконография !!
Ето:
- http://www.cirota.ru/forum/images/86/86808.jpeg
- http://www.cirota.ru/forum/images/85/85390.jpeg
- http://1.bp.blogspot.com/_N9ta1TgwOb8/R7LWN0J9fOI/AAAAAAAAAY4/kssxi_UmL3A/s1600-h/IMG_0990.JPG

- Явно темата и конкретната картинка не е изолирано явление ?!
- Същата е от преди Ренесанса !
- Съответно и от преди появата на рицарите "кръстоносци" или тези от "Кулата на Цион" - Та питам се на глас отново - Какво може да означава всичко това !!??

- С уважение !

от Гет ""ктист"

П.П. Това, дали пък няма отношение към нас българите и един много, много стар образ на нашенски бог ... с условието, да забравим, когато мислим по въпроса - Какво пише в "официалните" учебници по история за нашият етно-исторически произход !! :))
- Подсказвам ! - за мен, Роселин и "тамплиерите" са много по-стар отглас на нещо съществено и неподправено от историята на човечеството и нас самите !!
цитирай
71. tili - Не зная, Гет, наистина.
27.07.2011 12:30
Нещо от дълбините на подсъзнанието ми подсказва, че си прав. То всъщност изкуството е и за това - да изразява безсловесно неизразимото с думи.
А архетипите си съществуват, независимо дали го съзнаваме и признаваме.
Поздрав и благодаря за хубавия коментар!
цитирай
72. pvdaskalov - Невероятен постинг! Браво! И "браво" е малко...
18.05.2013 09:19
За изследване на идеята на този параклис (???), - че то това е цял замък, храм! - и изпълнението й наистина си струва човек-изкуствовед, свързан с островната и християнска митология, да посвети 40 години от живота си! Проникваме в микро- и макрокосмоса, но не можем да разгадаем съставките на човешкото въображение...
Тили, не съм очаквал, че може да съществува такава съвършена репрезентация (представяне - Н.Х. да се не сърди) на едно божествено творение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tili
Категория: Други
Прочетен: 4172530
Постинги: 435
Коментари: 9212
Гласове: 41504
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930