Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2013 23:46 - МИШОКА -- 15. Дион IV (1)
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 5516 Коментари: 2 Гласове:
40

Последна промяна: 09.01.2014 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гемаролб, Гадейрос, Посейд, 7-ма луна от 2493-то слънце от века на Лъва (12 588 г.пр.н.е.).

image

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

- Нека го обясня така. - смили се Дион, когато осъзна, че втрещената му слушателка не е разбрала нищичко от налудничавите му брътвежи. - Нали много обичате влакове? Добре, да речем, че си стоите на перона на гарата, а един влак минава отляво надясно. А сега да си представим, че по средата на един от вагоните светва лампа. Една от тези новите, дето са толкова ярки.
- Аха... - промълви госпожата, а челото й се сбръчка в мисловно усилие.
- От Вашата гледна точка като неподвижен наблюдател на перона, вагонът вече се е придвижил напред в момента, в който светлинният лъч ще достигне края на вагона. Но за мен, който пътувам във влака, това не е така. Аз ще видя, че светлината достига задната част на вагона в същия момент, в който тя ще достигне и предната част. За мен тя ще е изминала равни разстояния в двете посоки, защото е тръгнала точно от средата.
- Това е ясно. - жената сви рамене. - И къде е проблемът?
- Проблемът е, че времето, което на светлината й е било необходимо, за да достигне задната част на вагона, е било различно за двамата наблюдатели. - Дион бе готов да литне във въздуха от въодушевление. - Но и в двата случая става дума за един и същи лъч светлина, който така или иначе винаги пътува с една и съща скорост, независимо дали наблюдателят се движи заедно с него, или стои на едно място!
Тримата помълчаха известно време.
- Но как е възможно всичко това? - прозвуча по някое време неувереният глас на жената.
- Може да има само едно обяснение, нали? - обади се мустакатият господин и свали за кратко кръглото си бомбе, за да избърше с ръкава си невидима прашинка от върха му. Сетне го върна върху главата си.
- Така е. - Дион не смееше да обяви заключението си, сякаш самото му произнасяне на висок глас щеше да сложи началото на ред събития, които в крайна сметка щяха някак си да доведат до свършека на света или нещо подобно. - Възприемането на скоростта и времето зависи от самия наблюдаващ. То е относително. Единственото постоянно нещо в цялата работа е скоростта на светлината. Това, което променя скоростта си в зависимост от движението, е времето! 
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

Следва...


Бележки под линия

© Спасимир Радев


Тагове:   Дион,


Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ran - Леле! А е само на шестнайсет... :)
26.04.2013 20:11
Какво ли я чака таз Атлантида ? :))
(не ми обръщай внимание, изкушен фан-фантаст съм :))
цитирай
2. teatarnamechtite - ран,
26.04.2013 21:03
Даже няма и толкоз години! :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922574
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156